fbpx
Интервю

Запознайте се с Боряна от Билитис

от 11.06.2020No Comments
Boryana Atanasova

Тази Билитис рубрика, ще ви запознае с героите на нашата малка организация. Днес е ред на нашия координатор дейности – Боряна. Тя е незаменима част от Билитис и сме адски горди да я имаме в редиците си. Дори не можем да опишем колко трудолюбива, отдадена, мила и добра е, без да звучим като някоя роднина, която не може да ѝ се нарадва. За това ще я оставим да ви се представи сама:

  • Коя е Бори? Представи се.
Бори винаги е била мечтателка и идеалист. В момента съм и ЛГБТИ активист. Интересите ми са в областта на младежката работа, феминизма, активизма и психологията. Фасцинира ме скритото, невидимото у човека, това, което не можеш лесно да изкажеш с думи. Обичам да ровичкам и да дълбая в себе си, да се опознавам, както и да помагам на други да го правят. Обичам да пътувам, да се срещам с нови хора и да пиша.

 

  • Кое е най-хубавото нещо в това да си координатор дейности в Билитис?
За мен най-хубавото нещо е да виждам как общността се развива и разцъфтява, както и това да съм част от промяната, дори промяната да е малка и да се случва бавно. Да виждам толкова много млади хора, на които им се налага ежедневно да се сблъскват с най-големите си страхове, които същевременно са едни от най-смелите и пълни с енергия хора, които познавам. Да виждам младежи, които се борят със страховете си, вярват в силите си и остават истинни към себе си. Общността ни е толкова разноцветна и вдъхновяваща, че често сама гледам да се поучавам от хората в нея.

 

  • Ако имаше магическа пръчка, какво щеше да промениш за общността?
Разбира се, бих изкоренила дискриминацията и неприемането на ЛГБТИ хората, както и всички предразсъдъци, свързани с ЛГБТИ общността. Друго, което определено искам да изтрия магически са страха и срама, които следват като сянка всеки ЛГБТИ човек.

 

  • Три неща, които те правят щастлива?
Усещането за свобода, когато съм сред природата, животните и чувството на споделеност с еднакво мислещи хора.

 

  • Кой е най-ценният урок, който научи в работата си в Билитис?
Това да не позволявам на страховете ми да ме събарят, да вярвам в себе си и смело да изразявам мнението и идеите си. Това ми се струваше като нещо невъзможно преди две години, когато тепърва навлизах в общността, нямах среда и бях супер плаха и несигурна. Виждах невъзможно и това да съм out, но малко по малко и този въпрос започна да се разрешава. Вярвам, че работата със страховете и срама, както и процеса на разкриване и това да си окей със себе си, продължава години, но виждайки толкова много други смели млади хора да не се отказват и смело да вървят напред, ме кара да се чувствам горда и истински щастлива. Смятам работата ми в Билитис за едно голямо предизвикателство и пътешествие към мен самата и към другите, както и вдъхновение, защото това, което правим и постигаме заедно с общността е като едно магическо случване.

__

Получавайте новини и още интересно съдържание за събития и инициативи, като се запишете за нашия бюлетин.