Sofia LGBTI+ Community Fest 2024

Lavender Vision

Sofia LGBTI Community Fest е ежегоден общностен фестивал на Фондация Билитис. Това е най-дълго съществуващия ЛГБТИ+ фестивал в България, като води началото си от 2004 година, 4 години преди първото издание на София Прайд. Той служи като некомерсиално пространство за овластяване, изразяване, насърчаване на лидерство и представяне на таланти от ЛГБТИ+ общността в България.

За изданието през 2024 г. фокусът е основно върху гласовете и преживявания на лесбийки, бисексуални, транс, интерсекс, куиър жени и небинарни хора. Събитията ще бъдат организирани по време на месеца на София Прайд, водени от членове на общността от цяла България, а за организаторите и участници от местата извън София ще бъде осигурена финансова подкрепа. Фестивалът има за цел да подобри лидерските умения, да популяризира междусекторните феминистки перспективи и да насърчи сплотеното ЛГБТИ+ движение.

Защо Lavender Vision?

Името „Lavender Vision“ носи значима символика, дълбоко вкоренена в историята и културата на ЛГБТИ+ общността.

„Lavender“ (цветът лавандулово) често се свързва с ЛГБТИ+ общностите, произхождайки от лавандуловите пояси, ленти и копчета с кристали, носени от ЛГБТИ+ активистите по време на бунтовете в Стоунуол през 1969 г., които отбелязват ключов момент в борбата за правата на ЛГБТИ+. Оттогава тази цветова символика е възприета като знак за идентичност и гордост.

Терминът „Vision“ (визия) предполага перспектива, насочена към бъдещето, и стремеж към по-добро бъдеще, в което ЛГБТИ+ общността е по-сплотена, силна и устойчива.

Съчетавайки „цветът лавандулово“ с терминът „визия“, името на фестивала съдържа същността на историята, устойчивостта и напредъка на ЛГБТИ+ хората, като същевременно подчертава непрекъснатия стремеж на общността към равенство, видимост и овластяване. То означава колективна визия за едно по-приобщаващо и утвърждаващо общество, в което ЛГБТИ+ хората могат да се развиват автентично.

По този начин „Лавандулова визия“ служи като мощно напомняне за борбите, триумфите и стремежите на ЛГБТИ+ общността през годините, като същевременно представлява ангажимент за създаване на пространства за празнуване, солидарност и застъпничество в по-широкия обществен контекст.

Не си от София? Посети фестивала "на наша сметка"!

Винаги ти се е искало да се свържеш с хора като теб, но в твоя град възможностите за това са малко? Живееш извън столицата и ти е трудно да намериш общност?

Сега е твоят момент да дойдеш на Sofia LGBTI+ Community Fest!

От нас можеш да очакваш:

  • – Покриване на разходи за настаняване, храна и транспорт
  • – Избор от 5 събития, които можеш да посетиш
  • – Подкрепа на място от нашите организатори и координатори

Това, което е по-важно от всичко, е че на Sofia LGBTI+ Community Fest ще намериш общност и подкрепа.

Така че, ако искаш да си част от нещо по-голямо, ако искаш да намериш своята общност, вече си поканен на Sofia LGBTI+ Community Fest2024! Не изпускай възможността да се свържеш с хора като теб и да усетиш силата на куиър общността!

Програма

Drag Kings - Rise Up!

📆 15 юни 2024 г. 🕑 21:00  📍 The Steps

Каним ви на първото Drag King парти в България! Запазете си датата 15.06. и посетете The Steps от 21 ч., за да дадем старт на Sofia LGBTI+ Community Fest 2024! Темата тази година  е lavender vision, събитието обещава вечер, посветена на разнообразието в драг общността, с много игри, награди и впечатляващи изпълнения от драг кралете. Дрес кодът е „Кралят на мечтите ти!“ – насърчават се цветни мустаци и кралски тоалети за специалното дефиле, където ще бъдат показани най-оригиналните drag king костюми и грим. Събитието е за лица над 18 години.

15 юни

Queer Dance Partner Class

📆 18 юни 2024 г. 🕑 18:30 📍 Studio Dance Zone
🎫  Регистрация

Куиър партньорският ни клас по танци с Коста Каракашян ще предложи един джендър неутрален поглед към танците по двойки. Ела такъв, какъвто си! С цялата си искра, сам или с партньор/приятел, ти си повече от добре дошъл!

Събитието е отворено за всички, независимо от опита ти в танците или джендър идентичността ти. Не пропускай този шанс да научиш нови движения, да се докоснеш до нови хора и да се забавляваш в ритъм!

18 юни

Queer Mocktail MasterClass

📆 19 юни 2024 г. 🕑 19:00 📍 Бар „Наклона“
🎫  Регистрация

Мечтал ли си някога да приготвиш перфектната напитка? Тази, която да крещи твоята същност или да добави малко вълнение към деня на любимите ти хора? 

Queer Mocktail MasterClass с Кармен ще те пренесе в едно от основните за ЛГБТИ+ историята места – баровете. Ще се научиш да правиш моктейли, а докато се наслаждаваш на вкуса им ще си поговорим за историята, значението и бъдещето на баровете като безопасно място за общността ни. 

19 юни

Lavender Poetry Workshop

📆 21 юни и 25 юни 2024 г. 🕑 18:30 📍Светофар
🎫 Регистрация

В България, ЛГБТИ+ проза като ‘Не казвай на мама’ се издава рядко, още по-малко поезия. Тaзи работилница цели да освети темата и да даде надежда за по-свободно бъдеще, като създаде пространство за непринудено изразяване и споделяне на поезия от ЛГБТИ+ участници и съюзници на общността. Събитието ще се проведе два пъти в един и същ формат на 21 и 25 юни, от 18:30, за да позволи на повече хора да вземат участие.

21 и 25 юни

Цветята в нас: емоция и сила

📆 23 юни 2024 г. 🕑 17:00 📍Rainbow Hub
🎫 Регистрация

Със затихването на афтър партитата след София Прайд, те каним да се присъединиш към една неделна следобедна вечер на споделеност чрез магията на цветята. В нежното сияние на общностния фест Lavender Vision ще проведем работилница, в която цветята ще бъдат едновременно реалност, символ и метафора. Ще изследваме дълбоката красота на нашите емоции и ще прегърнем силата в нашите крехкости. 

23 юни

Този проект е финансиран от EuroCentralAsian Lesbian* Community и съфинансиран от Европейския съюз. Съдържанието му е отговорност единствено на Фондация Билитис, която изпълнява проекта, и не отразява непременно възгледите на EuroCentralAsian Lesbian* Community, нито на Европейския съюз.