Sofia LGBTI+ Community Fest 2024 - Lavender Vision

15 - 30 юни 2024

Sofia LGBTI Community Fest е ежегоден общностен фестивал на Фондация Билитис. Това е най-дълго съществуващия ЛГБТИ+ фестивал в България, като води началото си от 2004 година, 4 години преди първото издание на София Прайд. Той служи като некомерсиално пространство за овластяване, изразяване, насърчаване на лидерство и представяне на таланти от ЛГБТИ+ общността в България.

За изданието през 2024 г. фокусът е основно върху гласовете и преживявания на лесбийки, бисексуални, транс, интерсекс, куиър жени и небинарни хора. Събитията ще бъдат организирани по време на месеца на София Прайд, водени от членове на общността от цяла България, а за организаторите и участници от местата извън София ще бъде осигурена финансова подкрепа. Фестивалът има за цел да подобри лидерските умения, да популяризира междусекторните феминистки перспективи и да насърчи сплотеното ЛГБТИ+ движение.

Защо Lavender Vision?

Името „Lavender Vision“ носи значима символика, дълбоко вкоренена в историята и културата на ЛГБТИ+ общността.

„Lavender“ (цветът лавандулово) често се свързва с ЛГБТИ+ общностите, произхождайки от лавандуловите пояси, ленти и копчета с кристали, носени от ЛГБТИ+ активистите по време на бунтовете в Стоунуол през 1969 г., които отбелязват ключов момент в борбата за правата на ЛГБТИ+. Оттогава тази цветова символика е възприета като знак за идентичност и гордост.

Терминът „Vision“ (визия) предполага перспектива, насочена към бъдещето, и стремеж към по-добро бъдеще, в което ЛГБТИ+ общността е по-сплотена, силна и устойчива.

Съчетавайки „цветът лавандулово“ с терминът „визия“, името на фестивала съдържа същността на историята, устойчивостта и напредъка на ЛГБТИ+ хората, като същевременно подчертава непрекъснатия стремеж на общността към равенство, видимост и овластяване. То означава колективна визия за едно по-приобщаващо и утвърждаващо общество, в което ЛГБТИ+ хората могат да се развиват автентично.

По този начин „Лавандулова визия“ служи като мощно напомняне за борбите, триумфите и стремежите на ЛГБТИ+ общността през годините, като същевременно представлява ангажимент за създаване на пространства за празнуване, солидарност и застъпничество в по-широкия обществен контекст.

Как да предложа събитие?

Фондация Билитис дава възможност за изява, както на опитни артисти и активисти, така и на всеки, който има желание и хъс да реализира своя идея за събитие или инициатива.

Вашето предложение за събитие може да включва уъркшопи, обучения, изложби, дискусии, танци, игри, партита и други, може да бъде водено от вас или с участието на местни и международни ЛГБТИ+ артисти и активисти, а нашата работа ще бъде да го реализираме заедно с вас.

От нас може да очаквате:

  • • Хонорар за вашия труд.
  • • Безопасно пространство за провеждането на вашето събитие.
  • • Комуникация и разпространение на събитието, за да може то да достигне до възможно най-много хора.
  • • Принт материали и инструменти, които да ви помогнат да го осъществите
  • • Аудо-видео техника за запис и заснемане.
  • • Всичко друго, което може да ви е необходимо като логистика и изпълнение.

Целта ни винаги е програмата да бъде разнообразна, така че всякакви идеи са добре дошли! Единственото изискване е да бъдат обвързани с ЛГБТИ+ и/или феминистка тематика.

Споделете с нас вашите идеи до 15-ти април, като натиснете бутона по-долу:

Програма

Очаквайте скоро

Този проект е финансиран от EuroCentralAsian Lesbian* Community и съфинансиран от Европейския съюз. Съдържанието му е отговорност единствено на Фондация Билитис, която изпълнява проекта, и не отразява непременно възгледите на EuroCentralAsian Lesbian* Community, нито на Европейския съюз.