Да ти разкажем повече за нас.

Билитис развива, подкрепя и овластява ЛГБТИ общността в България.

През 2004 година, няколко хомо- и бисексуални жени сформират неформална група, в която да общуват помежду си, водени от нуждата да бъдат себе си и да изследват разнообразната ЛГБТИ култура. Така се изгражда малка сплотена общност от куиър жени и се ражда Билитис, първата ЛГБТИ организация, водена от жени и фокусираща се върху женските нужди и права. Моника Писанкънева, основателка на организацията, избира името Билитис. Според легендите, Билитис е най-вярната ученичка на Сафо от остров Лесбос, която е продължила делото на легендарната поетеса, възпяваща любовта между жени.

През годините разширихме обхвата на дейностите си и успяхме да изградим многообразен и отдаден екип. Гордеем се, че от 2009 година сме част от организаторите на София Прайд, както и че заедно с нашите партньори управляваме единствения общностен ЛГБТИ център в България – Rainbow Hub. С всички наши дейности се стремим да развиваме активна и обединена ЛГБТИ общност и вярваме, че заедно можем да изградим по-приемаща и безопасна среда за всички хора в България.

  Катализатор за активизиране

  Катализатор за активизиране

  Катализатор за активизиране

  Катализатор за активизиране

  Катализатор за активизиране

  на ЛГБТИ хората в България

  на ЛГБТИ хората в България

  на ЛГБТИ хората в България

  на ЛГБТИ хората в България

  на ЛГБТИ хората в България

Фондация Билитис

Мисия и ценности

МИСИЯ

Нашата мисия е премахването на всички форми на дискриминация и постигането на пълна равнопоставеност на лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс* и интерсекс (ЛГБТИ) хората в България.

 

ЦЕННОСТИ

Нашите ценности са човешко достойнство, свобода, демокрация, върховенство на закона, равенство, солидарност, справедливост, приобщаване, недискриминация и права на човека. Билитис споделя и утвърждава ценностите на ЕС.

Фондация Билитис

Визия и подход

ВИЗИЯ

Работим за общество, в което всички хора имат равни права и никой не е дискриминиран заради това, което е.

 

ПОДХОД

Билитис безкомпромисно защитава равнопоставеността, безрезервно подкрепя и насърчава общността и споделя солидната си интерсекционална експертиза. Подходът ни е основан на правата на човека и прякото участие на нашите общности.

Фондация Билитис

Цели

В изпълнение на своята мисия, ние идентифицирахме четири стратегически приоритета:

  • Развиване, овластяване и подкрепа за ЛГБТИ общността в България.
  • Законодателна промяна за зачитане на човешките права на ЛГБТИ хората в България.
  • Повишаване на информираността и чувствителността на специалисти в различни сфери на обществения живот по ЛГБТИ теми.
  • Повишаване осведомеността относно състоянието на ЛГБТИ правата и демокрацията в България на международно ниво.

Билитис общности

Екипът на Билитис

Lilly Dragoeva
Изпълнителен директор

Лилия Драгоева

Лилия има над 15-годишен опит в сферата на неформалното образование като доброволец, младежки работник и обучител, и над 5-годишен опит като социален изследовател и анализатор. От 2018 г. е координатор на София Прайд, а от септември 2019 г. е Секретар на Борда на Директорите на Асоциацията на европейските прайд организатори European Pride Organizers Association (EPOA). В периода 2018-2020 г. е Регионален директор за Балканите и член на борда на Интер Прайд – глобалната организация на прайд организаторите. Вълнува се от темите социална справедливост, младежко овластяване и гражданско образование.
Има бакалавърски степени по Индология (2013 г.) и по Политология (2015 г.) от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистърска степен по Социология (2017 г.) от УНСС.
Pol Naidenov
Административен мениджър

Пол Найденов

Пол Найденов е първият открит интерсекс активист в България. Той е член и основател на Билитис и T.I.A. (Транс, интерсекс и техните съмишленици). Пол е основател и член на борда на международната интерсекс организация – OII-Europe.
Основните му интереси са съсредоточени в сферата на човешките и граждански права на интерсекс и транс хората и децата. Работи по теми, свързани с достъпа до медицински и социални услуги, правна смяна на пола и социална адаптация на транс и интерсекс хора. По образование е програмист и QA компютърен специалист.
Manuela Popova
Комуникационен мениджър

Мануела Попова

Мануела е активен доброволец в различни проекти и инициативи вече над 10 години. Участвала е в редица обучения и семинари и е сертифициран лидер на младежки обмени. Учила е връзки с обществеността в Нов Български Университет и има дългогодишен опит в дигиталните комуникации и маркетинг дейностите. Става част от екипа на Билитис през април 2020 г. в ролята си на Комуникационен мениджър. Каузите, които подкрепя, са свързани основно с фениминизъм и ЛГБТИ права. Тя е носител на специален приз „Вдъхновение на годината“, връчен от Български хелзинкски комитет по повод проекта ѝ, насочен към разбиване на стереотипите в обществото „Не ми се обиждай, но…“
Miroslava Manavska
Спортен координатор

Мира Манавска

Мирослава се занимава активно със спорт още от детските си години. През 2018 г. пренася опита си от сферата на спорта в доброволческата си дейност към Билитис като Спортен координатор. Заедно с екипа на организацията доразвива София Прайд Спорт (спортната програма, придружаваща София Прайд), и инициира серия от спортни дейности за общността през цялата година. Заедно с това, Мирослава работи по редица международни проекти и дейности на Билитис в сферата на ЛГБТИ правата и спорта.
Има интереси в сферата на холистичното здраве, неформалното образование и психологията, които използва активно в доброволческата си дейност. В момента завършва магистърска степен във ВСУ, специалност Психология, и се обучава в Института по неорайхианска аналитична психотерапия в София.
Silviya Petkova
Адвокат

Силвия Петкова

Силвия е магистър по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на над 150 научни публикации в български и чуждестранни правни издания, лектор е в редица обучителни семинари за държавни служители. Силвия е инициатор и участник в множество обществени дискусии, свързани с проблемите на законодателството в областта на наказателното право и правата на човека. Има множество специализации в областта на защита правата на човека на Съвета на Европа, сред които право на зачитане на личния и семейния живот; борба с расизма, хомофобията и ксенофобията; борба с речта от омраза и престъпленията от омраза; насилие над жени и домашно насилие.
Координатор

Робин Златаров

Робин е активен доброволец в различни инициативи от близо 7 години. Преди да постъпи в организацията през 2022, той участва в дейностите на Билитис и помага за поддръжката на общностния център Рейнбоу Хъб. Има опит в организацията на събития и воденето на работилници по различни теми.
През 2021, с помощта на Билитис, създава младежката транс група ТрансМисия, чрез която се създава изложбата “Живей своята истина”, както и информационен инстаграм акаунт. В момента учи психология в Нов Български Университет и се интересува от менталното здраве на ЛГБТИ+ общността. Като небинарен активист, ключов фокус на работата му е благополучието и развитието на транс общността в България.

Стани доброволец в Билитис

Дарители на Билитис

Текущи

Предишни

Стани дарител в Билитис!

Виждаш себе си като част от промяната и искаш да подкрепиш дейността ни? Това е страхотно! Виж начините да го направиш.

Дари ни бъдеще!

Билитис членува в

Имаш нужда от съдействие?