fbpx
Интервю

Куиър Блиц: Симеон Василев

от 11.05.2020No Comments

„Куиър Блиц“ е нова дейност на Билитис, която ще има за цел да ви покаже някои от най-изявените, вдъхновяващи и шарени поддръжници на каузата за ЛГБТ+ права. Хора, които си заслужава да познавате, следвате и понякога просто да се оставите да ви вдъхновят. Днес ви представяме… Симеон Василев.

Кой си ти? Представи се.

Симеон, част от екипа на Фондация ГЛАС и София Прайд, активист и запален пътешественик, поне когато все още можеше да се пътува (смее се).

Снимка: Галя Йотова

Кое те кара да се застъпваш за ЛГБТИ каузи?

Неразбирането, че ЛГБТИ хората искат същите права, както всички останали, а не специални. Несправедливостта в обществото, липсата на защита от дискриминация, непризнаването на еднополови партньорства, списъкът е доста дълъг. Но един от основните двигатели всъщност остават историите на стотиците куир хора, с които аз и колегите ми общувам ежедневно. Истории на изгонени от родните си домове деца, истории на борещи се за правото на смяна на пола транс хора, на двойките, които искат да осиновяват деца. И тук списъкът е безкраен.

В какви други каузи влагаш от времето си и защо?

Опазване на природата, рециклиране, стимулиране на четенето, подкрепа на пенсионери. Част съм и от екипа на фондация Credo Bonum, с която помагаме активно чрез събития и кампании по тези теми. Но и лесно се паля от всяка по-голяма социална несправедливост и се включвам във всякакви други каузи. Последната беше подкрепа за фондация ПУЛС и тяхното адски важно сексуално образование в училище.

Ти си пътешественик – коя е най-любимата ти дестинация?

Искате да ме разплачете, нали? (смее се). Любимата ми дестинации е тази, която предстои.

Кой/Какво те вдъхновява и мотивира всеки ден?

Спортът и хората, книгите и музиката, природата.

___

Следете работата на Симеон, като следвате фондация GLAS, Credo Bonum или личният му профил във фейсбук