fbpx
Новини

Sofia LGBTI Community Fest: 15 години куиър магия

от 20.12.2019No Comments
LGBTI community Fest

Петнадесетото издание на общностния ЛГБТИ фестивал “Sofia LGBTI Community Fest” се проведе между 9 и 15 декември на различни локации в София: Национален студентски дом, Сцена Дерида, Фабрика Автономия и Rainbow Hub. Фестивалът включваше цяла седмица ЛГБТИ и феминистки събития като дискусии, уъркшопи, изложби и партита.

15th edition of Sofia LGBTI Community Fest15th edition of Sofia LGBTI Community Fest

Темата на тазгодишното издание беше “15 години куиър магия”, тъй като както фестивалът, така и Билитис, отбелязаха 15 годни от създаването си.  Фестивалът беше открит с изложбата за историята на Билитис „15 победи за 15 години“, която показва пътят на организацията към ЛГБТИ равенство от 2004 насам. За магичното настроение допринесе и участието на фокусницата Шехерезада, която ни смая с магическите си умения и най-вече способността си да материализира знамето с дъгата!

15th edition of Sofia LGBTI Community Fest

И тази година фестивалът се стремеше да бъде максимално включващ и да даде платформа на уязвимите групи в общността да заявят себе си, като включваше теми, които често биват пренебрегвани, тъй като се смятат за табу или пък недостатъчно важни.

15th edition of Sofia LGBTI Community Fest

Някои от ключовите събития на петнадесетото издание бяха представлението “НА МАСАТА”, което разказва личните истории на ЛГБТИ хора от България и тяхното разкриването пред семейството; “Spill the T” – панелна дискусия за преживяванията на транс и небинарните хора в България, която за първи път събра четирима представители на транс и интерсекс общността, които споделиха своите опит и виждания. Имахме честта в рамките на фестивала да покажем за първи път фотоизложбата “Да притежаваш играта”, която показва себе-репрезентацията на ЛГБТИ ромите, използвайки изображения и видеа с хора от ромската ЛГБТИ общност. Изложбата беше открита с дискусия с лидера на проекта Йожеф Мартон и Рачард, един от главните герои в изложбата, които разказаха от първо лице за опита на ЛГБТИ ромите и това колко е важно да имаш силата сам да репрезентираш себе си.

15th edition of Sofia LGBTI Community Fest

В програмата на фестивала се вмести и едно непланирано събитие – протест в подкрепа правата на еднополовите семейства в България. След като Върховният административен съд постанови решение, в което отказва да признаване сключен във Великобритания брак между две жени, ЛГБТИ организациите организираха протест в подкрепа на еднополовите семейства. Протестът се състоя на 13 декември от 19:00 на Площад народно събрание и събра стотици участници, които изразиха подкрепата си и призоваха за равни права.

15th edition of Sofia LGBTI Community Fest

Програмата на фестивала включваше още 10 разнообразни събития, сред които финалното парти “Под куиър заклинание…”, което се проведе на 14 декември във Фабрика Автономия със специалното участие на любимите ни драг артисти Ally Witch, Hank Room, La Ciociara и HISTERIA, а за това партито да не спира се погрижиха диджейките GLITCHGIRL (Испания) и Baby Dyke (София).

15th edition of Sofia LGBTI Community Fest

Всяко събитие от фестивала беше посетено от десетки участници, на които благодарим, че създадохме заедно нашата куиър магия!