fbpx
Новини

Програма на Sofia LGBTI Community Fest 2019

от 22.11.2019No Comments
LGBTI community Fest
Sofia LGBTI Community Fest става на 15 години и единствената дума, с която можем да опишем пътешествието си досега, е МАГИЯ! Магията, която заедно сътворяваме всяка зима събирайки се, споделяйки студените, но пък вълшебни декемврийски вечери, създавайки куиър атмосфера, в която да се подкрепяме, да учим, да се забавляваме и да споделяме обич и топлина. Благодарим ви, че сме заедно вече толкова години и ви каним да прекараме една магична седмица заедно и този декември!


Понеделник,
9.12.2019

Национален студентски дом

 

18:30 “15 години куиър магия”

откриване/изложба

Ще открием Sofia LGBTI Community Fest с двоен рожден ден! Фестивалът, както и организацията, която стои зад него, фондация “Билитис”, стават на 15 години. Изложбата “15 победи за 15 години” ще покаже историята на “Билитис”, най-старата действаща ЛГБТИ организация в България, а на живо ще вдъхнем живот на изображенията с разкази от хората, започнали това дълго пътуване.

 

19:30 Spill the T

панелна дискусия

През 2019 отбелязахме 50 години от Стоунуолските бунтове, дали началото на куиър движението. В България обаче сякаш не си говорим достатъчно за основоположниците на борбата за ЛГБТИ права. Каним ви да се присъедините към нас, за да сложим заедно началото на един дълъг разговор, целящ повече видимост и солидарност. Да разберем кой стои зад буквата Т в ЛГБТИ, какво означава да бъдеш транс, небинарен или genderfluid. Да чуем от представители на тези общности за техния опит в България и да дадем гласност както на предизвикателствата, с които се сблъскват всеки ден, така и на красотата на техните идентичности.

 

Вторник, 10.12.2019

Национален студентски дом

 

18:30 Куиър сексуално здраве

уъркшоп

Фондацията за мъжко сексуално здраве “Айвър” и женската група “QueerFemme” обединяват знания и усилия в това събитие, в което ще си говорим за сексуалното здраве в контекста на ЛГБТИ общността.

 

20:30 Човешка БИблиотека

уъркшоп

Заповядайте на събитието ни за обмяна на опит и преживявания в бисексуалната общност. Нека споделим за трудностите, хубавите страни и неяснотите относно би идентичностите. Част от нас ще влязат в ролята на отворени книги, от които да извлечете нужните отговори или съвети. Винаги можем и да разменим ролите си, защото всеки от нас носи в себе си поне една история, която трябва да бъде споделена.

 

Сряда, 11.12.2019

Фабрика Автономия

 

18:30 Прекалено буч?

неформална дискусия

Има ли само един начин да бъдеш куиър жена? Какво е да си буч? Какви са трудностите и предизвикателствата за буч жените в и извън общността? Има ли стереотипи спрямо тях? Липсва ли репрезентация на буч жени в културата?

 

20:30 Вещици срещу патриархата

уъркшоп (Студентско общество за равенство) 

Какво са вещиците? Каква е причината хербологията да е “женска наука”? Защо отварите и отровите биват свързвани винаги с жени? Какво са суеверията? Защо жени са изгаряни на клада? Каква е женската роля в изграждането на съвременната икономическа система? Очакваме ви, за да си забъркаме отвари и заедно да намерим отговорите на тези и други въпроси.

 

Четвъртък, 12.12.2019

сцена Дерида 

 

19:30 На масата

Вход: 12/15 лв.

„На масата“ е движенчески вербатим спектакъл, представящ документирани истории на ЛГБТ хора за собствената им вътрешна борба, социален сблъсък и стремеж към разкриване в момента на изправяне пред най-значимата сфера и мерило на живота им – семейството.

Режисура: Констанца Константин Гецова
Драматургия: Даниел Александров
Гост хореограф: Росен Михайлов
Среда и костюми: Констанца Константин Гецова
Участват: Ахмед Юмер, Васил Ряхов, Иван Панайотов, Констанца Константин Гецова, Красимира Дуковска
Поезия: Николай Атанасов
Спектакълът „На масата“ е създаден след спечелен театрален конкурс към Sofia Pride Arts 2018.

Петък, 13.12.2019

Национален студентски дом

 

18:30 Куиър Бъдеще

среща-план

Какво по-подходящо от това да си поговорим за бъдещето на петък 13-ти! Какво си мечтаете да се промени в България за ЛГБТИ хората, за какво струва да се борим в близките няколко години и какво реалистично можем да постигнем като общност? Тази среща-дискусия се организира след поредица общностни срещи, на които чухме мнението на представители на различни групи в рамките на ЛГБТИК+, и има за цел заедно да очертаем голямата картина. Няма опасност да ни мине черна котка път, защото бъдещето е куиър, дори и в България!

 

20:30 Да притежаваш играта / визуална себе-репрезентация на ЛГБТИ ромите

изложба

Куиър ромите не получават много видимост, а когато я получат обикновено са представени като безсилни жертви. Тази фотоизложба показва какво би се случило, ако те имаха властта да изобразяват себе си. Неотричайки трудностите, които срещат в обществото, те биха искали да бъдат представени като силна и красива общност, която заслужава да бъде част от мейнстрийм ЛГБТИ движението.

 

Събота, 14.12.2019

Фабрика Автономия

21:00 Обмен на дрехи

Дрехите и аксесоарите винаги са били една от най-добрите форми на себеизразяване, защото при тях няма нищо перманентно и могат да бъдат разнообразявани всеки ден. Те също могат да бъдат чудесен инструмент за видимост, когато става въпрос за изразяване на половата ни идентичност. Затова за поредна година организираме обмен на дрехи! Донесете дрехи, които вече не носите и бихте желали да размените за други, които може би повече пасват на това, което искате да покажете пред света. Нека си припомним, че дрехите са там да ни служат – за забавление, за изпращане на послания и най-вече, за да се чувстваме добре в тях! 

 

21:30 Под куиър заклинание… 

парти (куиър въртележка) 

Заповядайте на закриващото парти на феста, на което заедно ще се потопим истински в куиър магията като се посипем с вълшебен брокат, потанцуваме на запленяващата музика на DJ Baby Dyke и позволим на чародейните ни драг артисти да хвърлят по едно (или 20) заклинания върху нас!

 

Неделя, 15.12.2019

Rainbow Hub

 

13:30 Разпознай правата и Действай

уъркшоп (Младежка ЛГБТ организация „Действие“)

Практичен интерактивен уъркшоп за разпознаване и предприемане на действия в случаи на дискриминация.

 

15:00 Вълшебно чаено парти

Последния ден от феста ще посветим на спокойни, но интересни занимания като това да се стоплим с по чаша кафе или чай, да поклюкарим, да чуем и дадем обратна връзка за изминалата седмица и не на последно място – да разберем по нещо любопитно за съдбата си, предвещано от карти таро или пък собствените ни длани. Напитките и сладките ще бъдат от нас, а от вас очакваме само честност и добро настроение!