fbpx
Новини

Билитис беше домакин на спортен уъркшоп по проекта CEEYOUSPORT

от 30.09.2019No Comments

На 28-29 септември  в София се проведе двудневен спортен уъркшоп на тема „Основи при създаването на нов ЛГБТИ+ спортен клуб. Как да разширим и развием вече съществуващ ЛГБТИ+ спортен клуб? Как да намерим и мотивираме доброволци?” Първият ден от уъркшопа бе посветен изцяло на стартирането на нов ЛГБТИ+ спортен клуб и развиването на вече съществуващ такъв. Модератор на сесиите бе Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Билитис. Уъркшопът стартира със споделяне на най-добрите практики на спортни клубове от Западна Европа, които имат дългогодишен опит в областта (такива са LEAP Sports от Шотландия, Pan Idraet от Дания).  Другата половина от деня бе посветена изцяло на обмена на опит  при създаването на нов ЛГБТИ+  спортен клуб на участници от Централна и Източна Европа – Serbia, Croatia, Slovenia, Romania, Bulgaria, as well as discussing and generating ideas when creating a new sports club. Всички сесии бяха под формата на дискусии и интервюта, в които участниците имаха възможността да споделят своя опит и мнение.

Вторият ден от уъркшопа в София бе модериран от специален гост от Дания – Carsten Friis Overby, доброволец и проектен мениджър в Pan Idraet Копенхаген – Основана 1984 година спортна  ЛГБТИ + организация, предлагаща повече от 25 вида спорт, в която официално членуват над 800 човека. Като специалист в набирането и ръководенето на доброволци, тема, която е изключително проблематична за всички ЛГБТИ+ спортни клубове и организации, Карстен по интерактивен начин преведе участниците през теми като рекрутиране на доброволци и изясняване на нашите лични нужди като клуб/организация; обсъдиха  се основните двигатели, които мотивират нас самите и как са се променили те с времето, както и нуждите на доброволците и как винаги да сме наясно за тях; възлагането на ясни задачи и инструкции, и съвети за приемането на нови членове в клуба/организацията.

Целият уъркшоп премина изключително успешно, като участниците успяха да обсъдят и да генерират идеи, които в последствие да пренесат в своите страни и спортни клубове.

 

CEEYOUSPORT e двугодишен спортен ЛГБТИ+ проект, финансиран от Европейския съюз по програма „Обмени и мобилност в спорта”. Основната цел на CEEYOUSPORT като проект е създаване на по-благоприятни условия за ЛГБТИ+ спортисти и атлети от Централна и Източна Европа, създаване и/или развиване на ЛГБТИ+ спортни клубове, организиране на спортни турнири и лагери. Проектът особено набляга на нуждата от повече видимост за жени, транс и интерсекс спортисти, както и създаването на инклузивна среда и по-добри условия за транс и интерсекс спортистите.