fbpx
Новини

Лилия Драгоева стана член на Борда на European Pride Organizers Association

от 23.09.2019No Comments
European Pride Organizers Association

Повече от 160 представители на над 50 прайд организации от Европа се събраха в Билбао между 20 и 22 септември в рамките на най-голямото годишно Общо събрание на European Pride Organizers Association – Европейската асоциация на прайд организатори (ЕПОА). Една от целите на конференцията бе избор на четирима нови членове на Борда на директорите, като позицията на секретар единодушно бе отредена на изпълнителния директор на Билитис Лилия Драгоева.

„Изключително съм щастлива от голямото признание и гласуваното доверие. Вярвам, че присъствието на повече активисти от Източна Европа на такива ръководни позиции е знак, че европейските прайдове поставят защитата на човешките права на водещо място и разбират колко е важно да проявяват солидарност със своите колеги от нашия регион. Моят фокус през следващите две години ще бъде подкрепа за развитието на прайдовете на Балканите“, каза Лилия Драгоева веднага след обявяване на резултатите от гласуването.

Балканите несъмнено бяха основен фокус в рамките на цялата конференция. Организаторите на Солун Прайд, Скопие Прайд, Белград Прайд и София Прайд обявиха своите планове да работят заедно за създаването на ежегоден Balkan Pride – инициатива, имаща за цел да увеличи видимостта на шествията за равноправие сред балканските държави и да постави акцент върху регионалното сътрудничество. Тази стъпка на сближаване на полуострова идва след като и последните две балкански страни отпразнуваха своите първи прайд шествия през лятото – Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Кулминацията на 3-дневното събитие бе избора на домакин на EuroPride през 2022 година. Надпреварата бе особено оспорвана, като за първи път за титлата Европейски прайд се бориха четири кандидата – Барселона, Белград, Дъблин и Португалия. След отличното представяне на всички участници, общото събрание пристъпи към гласуване и с изключително мнозинство от 71% определи Белград за домакин на EuroPride 2022! Този избор идва едва две години, след като ЕПОА отреди домакинството на EuroPride 2020 на колегите ни от Солун Прайд.

***

ЕПОА е основана през 1991 г. в Лондон като съвместна инициатива на прайдовете на Амстердам, Берлин и Лондон. 28 години по-късно членовете на EПOA наброяват повече от 130 организации от цяла Европа.