fbpx
Новини

Българско участие на Копенхаген Прайд 2019

от 20.08.2019No Comments

Между 13 и 18 август 2019 година Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Билитис, посети датската столица и взе участие в Copenhagen Pride Week 2019. Лилия бе там по покана на организаторите на събитието с цел да се запознае с работата на екипа и да научи повече за организацията, темите от съпътстващата програма и работата с доброволци, както и за подготовката на WorldPride 2021. Копенхаген ще бъде домакин на Световния прайд през 2021 година, като за първи път в историята на събитието то ще се проведе заедно с EuroGames.

В рамките на официалната програма след края на шествието, в което взеха участие над 15 000 ЛГБТИ хора и техните съюзници, Лилия адресира участниците от сцената на Копенхаген Прайд като постави фокус върху ситуацията на ЛГБТИ хората в България и Източна Европа. Отчитайки напредъка, постигнат през последните години, тя акцентира върху необходимостта от заявяване на политическа подкрепа за София Прайд и осигуряването на базова правна защита за ЛГБТИ хората в България. Цялото изказване можете да видите във видеото.

[vc_empty_space] [vc_empty_space]

В рамките на седмицата със съпътстващи събития в Копенхаген се проведе и среща на Борда на директорите на Европейската асоциация на прайд организатори (European Pride Organizers Association), на която Лилия бе поканена да заеме позицията Секретар на Борда. Назначението е временно, тъй като според правилата на организацията Общото събрание има мандат да определя състава на Борда. Лилия ще се кандидатира за пълен двугодишен мандат по време на Годишното общо събрание, което ще се проведе между 20 и 22 септември в Билбао, Испания.

[vc_empty_space]