fbpx
Инициативи

Sofia Queer Forum

Билитис е партньор на София Куиър Форум и подкрепя организирането му през последните няколко години, осигурявайки административна подкрепа. Посетете Тяхнатa Фейсбук Страница.

 

 

София Куиър Форум се е затвърдил в българския (и интернационален) артистичен и интелектуален пейзаж от 2012. Форумът представлява  събитие, на което въпроси относно пола и сексуалността се преплитат с други социални теми и политики на идентичността, които засягат съвременното ни обществото като цяло. Досега СКФ е провеждан общо 5 пъти  (2012, 2014, 2015, 2016 и 2017), с поканени двама външни куратори, както и включени и поканени над 45 артисти, както от България, така и от чужбина. Фокусът му е насочен към стимулиране на продукцията на български ЛГБТИ и куиър арт творби и ситуиране на куиър концепцията на Балканите.

София Куиър Форум 2018 засегнa следните въпроси:

  •       Как се преосмисля значението на думата „куиър“ и куиър идентичността по време на нарастващите пуританство и бедност, расизъм и национализъм (това включва и хомонационализъм), социално разделяне и дискриминация?
  •        Значението на думата „куиър“ и на куиър идентичността част ли е от по-големи еманципаторски социални движения срещу „империалистичния модел за живот на Северозапада?“ Куиър движенията и дискурсите част ли са от общ, единен процес и борбата за по-добър живот и равни (политически и социални) права за всички?
  •        В днешно време, не можем да разглеждаме проблема със сексуалната идентичност като единичен. Приемствеността на различните сексуални идентичности и тяхното нормализиране, изолирано от класовите, етническите, социалните проблеми, проблемите, свързани с националността, е в интересите на неолиберализма и на капитала, които създават пространство само за дисциплинираните, амбициозните, „красиви и умни“ хора/собственици да се възпроизвеждат, независимо от сексуалността си. Агресията и потискащите дисциплинарни политики срещу трансджендър и интерсекс хората, срещу бедните, бежанците, мигрантите (без документи), ромите, неквалифицираните работници, и хората, които протестират относно правата на горе изброените, е очевидна и продължава да доминира.