fbpx
Новини

MESIS: Треньори и учители по физическо възпитание в Рим избират метода Outsport за образование чрез спорт

През периода от 7-ми до 9-ти март 2024 година, в Рим, община Остия, 31 души от различни държави се включиха в интензивни семинари и физически дейности, целящи обучение чрез спорт (Education Through Sport  – ETS) и прилагане на метода Outsport. Тази първа сесия за развитие на капацитета на проекта MESIS (Мрежата за еднаквост в спорта и заобикалящото общество) беше организирана от AICS (Италианската агенция за спортна култура) с подкрепата на AiCS Roma (Местен комитет).

Сред участниците бяха 20 треньори, учители по физическо възпитание и младежки работници, 4 обучители и трима наблюдатели (обучители на работното място), доброволци и членове на персонала, беше проведена интензивна тренировъчна програма в продължение на 3 дни. Програмата обхвана значението на спорта като средство за обучение по правата на човека и развитие на социални компетентности сред младите ученици и спортисти.

Методът Outsport е фокусиран върху приобщаването на ЛГБТИ+ общности в спорта и беше наскоро признат от Световната здравна организация (СЗО). Неговата цел е да преодолява дискриминацията, основана на въпроси като сексуална ориентация, полова идентичност и изразяване на пола и сексуални характеристики (SOGIESC). Участниците в семинарите бяха ангажирани с лични сесии за разбиране на дискриминацията в спорта, познанията в областта на SOGIESC и методите за прилагане на Outsport.

Практическите дейности включваха разнообразни активности – от рисуване и бягане до игри с фризби и други интерактивни форми на забавление, базирани на специално определени правила. Всички дейности бяха изградени въз основа на „златните правила“ на ETS, които включват ясно поставени учебни цели, подбор на подходящи физически дейности или спортни изживявания и адекватно отчитане на постигнатите резултати.

Образованието чрез спорт използва ученето чрез преживяване като ключов елемент от образователния процес по правата на човека. То насърчава развитието на нагласи, умения и ценности, като взема предвид и емоционалната страна на обучението. Обучението за изграждане на капаците на MESIS в Рим е част от по-широк процес на непрекъснато обучение и развитие на компетентностите на участващите обучители и приемащи организации.

Софийският екип от обучители на Гергана Чолакова, Анхелика Саенц и Андреа Джулиано, разработи програмата и я представи в Рим, като използва придобитите знания по време на обучението на обучители по MESIS, организирано от Билитис през юли 2023 година. Също така, старшият обучител Ласло Фьолди участва активно, за да подкрепи процеса.

Следващата сесия на CBS ще бъде в Любляна и Лисабон, където наблюдатели от EGLSF и организациите домакини OIS и GCP ще анализират процесите и ще подобрят организацията на собствените си сесии. Ръководителят на проекта и местният домакин събра обратна информация и предложения за бъдещите сесии с цел подобряване на качеството на обучението и разширяване на възможностите за приобщаване чрез спорт.

желаете да се включите? Следвайте ни в нашите социални медии (FB, IG и X, @outsporteu) или се присъединете към нашата общност за електронно обучение в Telegram. Информация: [email protected]
НАЧАЛНА СТРАНИЦА НА ПРОЕКТА MESIS