fbpx
Новини

Конференция за изпълнение на решения на европейските съдилища даде фокус върху ЛГБТИ правата в България

от 23.02.2024февруари 24th, 2024No Comments

Днес в София се проведе правна конференция на високо ниво, организирана от Център за обучение на адвокати „Кръстьо Цончев“ и посолство на Холандия, на тема: изпълнение на решения на европейските съдилища в България.

Конференцията събра над 200 юристи от страната и беше открита от министъра на правосъдието. Говорители бяха българският съдия в Съда на Европейския съюз в Люксембург, българският съдия в Съда на Европейските общности в Люксембург, настоящият и бившият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съдия от Конституционния съд, съдия от ВКС и други високо квалифицирани експерти по Права на човека.

Забележителното в конференцията беше, че всеки от тях по собствена инициатива изтъкна пред публиката дела, които касаят ЛГБТИ права и ги даде като примери в контекста на общата тема на конференцията. Например, съдия Александър Арабаджиев от Съда на ЕС информира участниците, че миналия месец при тях е пристигнало преюдициалното запитване на ВКС по делото за признаване на пола на г-жа К.Х. Съдия Йонко Грозев от ЕСПЧ отбеляза, че българското правителство има най-голяма съпротива да изпълнява европейски решения по 3 теми: регулиране на еднополови връзки; признаване на пола на транс хора и гражданска конфискация на имоти, придобити от престъпна дейност. Адвокат Наташа Добрева, в качеството си на пълномощник на г-жа К.Х., повдигна въпроса за възможна привременна мярка в полза на клиентката си докато трае производството по преюдициално запитване. Съдия Александър Корнезов обясни, че СЕС няма правомощия в тази насока и вместо това трябва да се иска привременна мярка пред ВКС. Той обясни също, че страните по националното дело нямат право да поискат от СЕС разглеждане с приоритет на преюдициалното запитване, така че да се ускори производството, а единствено запитващият съд може да иска ускоряване.

Като цяло, темата за ЛГБТИ правата в България доминираше конференцията през целия ден, както в подготвените презентации, така и във въпросите и коментарите на публиката. Нито един от европейските съдии не спести критиката си към решението на Конституционния съд относно дефиницията на пола, а съдия Александър Арабаджиев специално подчерта, че включване в съдебни решения на становища на Българската Православна Църква означава правото да започне да върви назад. Още за конференцията на официалния сайт на министерство на правосъдието

 

Автор: адв. Наташа Добрева