fbpx
Новини

Програма на Sofia LGBTI Community Fest 2022

от 29.11.2022декември 8th, 2022No Comments

Между 5 и 18 декември ще се проведе седемнадесетото издание на общностния ЛГБТИ фестивал “Sofia LGBTI Community Fest”. Двуседмичният фестивал, който е организиран от Фондация Билитис изцяло с помощта на доброволци, ще се състои от множество събития, свързани с ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора) и феминистки теми, като от 2004г. насам той цели да даде гласност на преживяванията на ЛГБТИ общността в България.

NB! Програмата подлежи на промяна, следвайте ни във Facebook и Instagram за най-актуална информация

📆 5 декември

🏳️‍🌈  Откриване

📌 у̶л̶.̶ ̶Х̶р̶и̶с̶т̶о̶ ̶Б̶е̶л̶ч̶е̶в̶ ̶3̶ | Rainbow Hub | 18:00 

Заповядайте на откриването на седемнадесетото издание на общностния ЛГБТИ фестивал “Sofia LGBTI Community Fest”. Двуседмичният фестивал, който е организиран от Фондация Билитис изцяло с помощта на доброволци, ще се състои от множество събития, свързани с ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора) и феминистки теми, като от 2004г. насам той цели да даде гласност на преживяванията на ЛГБТИ общността в България.

Програма:

⏰ 18:00 Коктейл

⏰ 19:00 Официално откриване на фестивала, приветстващо послание от Лили Драгоева и екипът на Билитис

⏰ 20:00 Уъркшоп за изразяване на гражданска позиция чрез визуални материали – правене на зинове/протестни знаци

📆 6 декември

🏳️‍🌈 Изложба в Rainbow Hub

📌 Rainbow Hub | 18:00

През целия период на Sofia LGBTI community fest в пространството на Rainbow Hub ще имате възможност да разгледате творби на трима български куиър артиста. Творбите, които ще бъдат изложени за в няколко направления. Част от тях ще бъдат посветени на протестите в Иран, предизвикани конкретно от смъртта на Зина Махса Амини. Ще бъдат включени и творби от изложбата „Приемопомирение“,която е разказ за съществуването като куиър човек в страна, която не иска и дори не може да те обича. Творбите, които са част от съвместната изложба на аналогова фотография „Небрежна утопия“ –  две куиър артистк, документират красотата на куиър приятелство, реалност и ежедневие. Едната серия на Лаура Софи са 10 принтове с размер А4. Другата, на Морена Х. се състои изцяло от снимки правени в България, множество малки принтове с размер на пощенски картички и 10 по-големи, размер А4.

🗓️ 7 декември

🏳️‍🌈  Кратки филми под дъгата

📌 Rainbow Hub | 18:00

Каним ви на чаша топъл чай и прожекция на кратки филми на ЛГБТИ+ теми. Ще имате възможност да видите:

  • Няколко кратки филма, създадени от начинаещи ЛГБТИ+ артисти от различни народности на тема „Какво е да си Куиър?“ (15 мин)
  • Филма „Анастасия“ на младия режисьор Георги Генчев. (14мин)
  • Филма „Ponyboi“ на интерсекс активиста Ривър Гало. (19мин)

🗓️ 9 декември

🏳️‍🌈  Поетилница (Част 1)

📌 Rainbow Hub | 18:00 | Събитието е със задължително записване

Куиър историята е изпъстрена с изкуство и креативни личности, а поезията винаги е била сред инструментите, които ни служат за средство за борбата срещу неравенствата. Често пренебрегван аспект на поезията е силата, която тя може да има за иницииране на социална промяна или за повишаване на осведомеността за различни проблеми, така дойде идеята за Поетилница. Независимо дали сте начинаещ поет или сте изписали 50 тетрадки, заповядайте заедно с нас, да изследваме куиър преживяванията си през призмата на поезията! 

Първата част на събитието включва:

  • Кратка дискусия за главните проблеми и приоритети на куиър движението днес
  • Уъркшоп за писане на поезия с помощта на раздвижващи креативността упражнения 

🗓️ 10 декември

🏳️‍🌈  LGBTI Speed Dating

📌 The Steps | 17:00 | Събитието е със задължително записване

Гоуствали ли са те в Grindr? Тиндър лази ли ти по нервите? Тогава обличай най-секси тоалета и идвай на ЛГБТИ speed-dating. Февруари може да е далеч, но любовта вече е във въздуха (викали му cuffing season) и това събитие не е за изпускане. Освен че ще имаш възможност да се срещнеш с нови готини хора, ще те черпим и питие (с или без алкохол по твой избор), което да разбие леда на пух и прах. За допълнително настроение ще звучат най-яките парчета, а водещи ще бъдат любимите ни драг богини La Ciociara и Ally Witch от Куиър Въртележка!

🗓️ 11 декември

🏳️‍🌈  Love Languages (English only event)

📌 Rainbow Hub | 12:30 | Registration only event

Have you ever wondered why you feel so loved when you receive a gift from your friend, significant other, or a family member? Do you like spending time with your partner or loved ones, having deep conversations, and feeling the warmth inside you ignite? Regardless of who you are, we all show and experience love in our own unique ways rooted in one or more of the 5 love languages: physical touch, words of affirmation, quality time, gift-giving, and acts of service. Everyone has a primary love language and the ultimate goal is to feel comfortable expressing and receiving love. Learning more about them and experiencing how they manifest provides an opportunity for all of us to craft better relationships with ourselves and others.

🗓️ 13 декември

🏳️‍🌈  Таро за ментално здраве 

📌 Rainbow Hub | 18:00 | Събитието е със задължително записване

Вадете колодите и да цепим тестето за душевно здраве. Таро работилницата за душевно здраве ще разгърне потенциала на тарото като инструмент за саморефлексия, водена медитация и пътеводител из вътрешното ни пространство. За много пандемията отключи и обостри психични състояния и травми, които в изолация само набраха сили. Не всички имаме достъп до адекватна грижа или ресурси, или сме намерили терапевтите, които наистина да ни чуят.

🗓️ 14 декември

🏳️‍🌈 Изследване на границите ни чрез шибари – изкуството на връзването

📌 Rainbow Hub | 18:00 | Събитието е със задължително записване

Темата за границите е изключително важно особено, когато става дума за интимни взаимоотношения, без значение сексуални или не. Затова ви каним да научите повече за тази тема през призмата на шибари – изкуството на връзването, с Ванина Цонева – секс коуч.  

🗓️ 16 декември

🏳️‍🌈 Въведение в невроразнообразието

📌 Rainbow Hub |  18:00

Лекция и дискусия, които ще покрият теми като какво е невроразнообразие, преглед на основните термини, диагнози vs черти, какви ресурси и подкрепа има налични (или няма) в България, пресечеността между невроразнообразието и queerness, през теорията и преживяванията ни.

🗓️ 17 декември

🏳️‍🌈 Ейс арт работилница

📌 Rainbow Hub | 12:00

Приветстваме ви на презентация на тема „Основи на Ейс-спектъра и защо е важно да се говори за него“.  Продължителността на презентацията ще трае около 20 минути, а след презентацията ще организираме и арт-работилница по рисуване и/или оцветяване на дракони в цветовете на ейс-флаговете, също така ще предоставим материали за изработване на ЛГБТИ-гривни с мъниста и други крафт дейности.

🏳️‍🌈 Поетилница (Част 2)

📌 Rainbow Hub | 18:00 |  Събитието е със задължително записване

Куиър историята е изпъстрена с изкуство и креативни личности, а поезията винаги е била сред инструментите, които ни служат за средство за борбата срещу неравенствата. Често пренебрегван аспект на поезията е силата, която тя може да има за иницииране на социална промяна или за повишаване на осведомеността за различни проблеми, така дойде идеята за Поетилница. Независимо дали сте начинаещ поет или сте изписали 50 тетрадки, заповядайте заедно с нас, да изследваме куиър преживяванията си през призмата на поезията! 

Втората част на събитието включва:

  • Четене и обсъждане на творбите, написани по време на първия уъркшоп
  • Активистка акция (изненада)

🗓️ 18 декември

🏳️‍🌈 Куиър зад граница или ЛГБТ хъшове?

📌 Онлайн | 16:00

На Международния ден на мигрантите, ви каним на тази онлайн дискусия за емиграцията и ЛГБТИ+ българите в чужбина. Ще се срещнем с Лили, която живее в Ню Йорк, Дани в Лондон, Боби в Банкок и Жоро в Брюксел. Те ще ни разкажат за себе си и за живота си в чужбина, както и за местната куиър „сцена“ и успехите и предизвикателствата на ЛГБТИ+ движенията там. Заедно с публиката, се надяваме да обсъдим и дали и как ЛГБТИ+ българите в чужбина могат да бъдат „хъшове“, т.е. да подкрепят и допринасят към ЛГБТИ+ движението в България.

_

🏳️‍🌈 Куиър Храм

📌 ул. Струма 3 (социално пространство Коприва) | 15:00
Колектив “Виолетки” представят за пореден път “Куиър храм” – пространство за скърбене, за почит, рефлексия и свързване, но без патриархалните йерархични догми. Eлате да се потопим заедно в един нов начин за почитане и свързване със себе си.

🏳️‍🌈 Зимен бал 

📌 К.Е.В.А. |  22:00

Абитуриентската ти е била далеч от незабравимата вечер, която всички са ти обещавали? Ходи ли на организираните от училище събирания/дискотеки/балове по принуда, с малката надежда, че ще е забавно, но вместо още на първия час ти се приискваше да си тръгнеш незабавно? Въпреки това, иска ли ти се все още тайничко (или не) да изживееш поне една вечер, като от тийн чиклит филмите?

В заключващото събитие на Sofia LGBTI Community Fest ние ще бъдем в К.Е.В.А. на 18ти декември, за да осъществим тийнейджърската ти мечта по време на нашия Зимен бал – с драг, музика, танци и много много глитър. Обещаваме да ти дадем куиър изживяването, което малкото ти тийн-аз винаги е заслужавало! Облечи си роклята/костюма от бала или намери нещо фенси от 80те в килата, вземи няколко куиър другарчета и елате за една наистина незабравима вечер!