fbpx
Новини

Фондация „Билитис“ беше съорганизатор на годишната конференция на ILGA-Europe

Билитис беше една от трите български ЛГБТИ организации, които бяха съорганизатори на годишната конференция на ILGA-Europe през 2022 г., която се проведе между 19 и 22 октомври в София. Първоначално беше планирано годишната конференция през 2020 г. да се проведе в София, но поради COVID-19 тя трябваше да бъде отложена. След 3 години, в които не можехме да се срещнем на живо, най-накрая успяхме да се съберем отново и да дадем на ЛГБТИ активистите пространство за (повторно) свързване, обмяна на опит и съвети, както и да помислим как можем да придвижим напред ЛГБТИ движението в Европа и Централна Азия. 

Темата на тазгодишната конференция беше „Формиране на бъдещия свят“. В момента светът преминава през много промени, климатичните промени, възхода на десните идеологии, антиджендър движението, изменението на климата, масовата миграция и др. На фона на всички тези промени все пак трябва да се уверим, че равенството, свободата и правата на маргинализираните групи остават приоритет.  

ILGA-Europe и нейните организации-членки трябва да имат думата за начина, по който се оформя нашият свят, и нашия глас, като ЛГБТИ движение е от решаващо значение. Годишната конференция е начин за нас, активистите да помислим как искаме да изглежда нашият свят, как можем да го постигнем и как можем да работим заедно за постигането на целите си. 

Конференцията „Формиране на бъдещия свят“ беше изградена върху две основни токи: първата беше „Изграждане на съюзи в променящи се условия“, в която разсъждавахме и мислехме как можем да се обединим по време на кризи и как можем да се противопоставим на антидемократичните и анти-ЛГБТИ сили. Втората точка беше „Колективна устойчивост на движението“, в която разгледахме въпроси, свързани с ресурсите, безопасността, поддържането на връзка и начините за реагиране на променящите се условия.

За конференцията

В сряда, 19 октомври, в първия ден на конференцията, започнаха да пристигат 350 участници, както и служители и членове на Управителния съвет на ILGA-Europe от цяла Европа и Централна Азия. Всички участници имаха възможност да присъстват на семинарите, пленарните заседания и дейностите още от първия ден. Денят започна с информационна сесия за новодошлите, а след това имаше много различни пространства, където хората можеха да се свържат помежду си: пространства за интерсекс хора, транс, лесбийки, хора с увреждания, цветнокожи и т.н. Активистите имаха възможност да се свържат отново и да установят контакти с други хора и да се опознаят малко по-добре. 

Денят на официалното откриване – четвъртък, 20-и – започна отрано с топло посрещане от страна на Управителния съвет и персонала на ILGA-Europe и с панел за изграждане на съюзи в променящи се условия, в който участниците в панела говориха и разсъждаваха върху това как изграждаме съюзи и работим заедно в отговор на кризи и как да се противопоставим на различни анти-ЛГБТ и антидемократични сили. След това участниците можеха да избират измежду различни семинари, вариращи от теми, свързани с опита на ЛГБТИ в Украйна, до миграция и убежище, от изграждане на съюзи в религиозен контекст до правата на ЛГБТИ в България. 

Петъчният ден започна с панел за колективната устойчивост, как може да изглежда тя в нашето ЛГБТИ движение и как да я изградим и поддържаме. Семинарите през този ден отново бяха много разнообразни. Участниците проследиха семинари за жилищното и трудовото равенство, за това как да ангажираме куиър общността, за съдебния тормоз, за това как хуманитарните организации могат да работят и да осигурят ЛГБТИ включване и др. След обяд имаше семинари за проекта School’s Out, от който Билитис е част, за поддържане на устойчивостта на хората, които са изправени пред кризи, за това как да се работи съвместно с институциите за справяне с престъпленията от омраза, за грижата за себе си като феминистки въпрос и за законовата забрана на гениталните осакатявания на интерсексуални лица в Гърция. В края на деня активистките можеха да се отпуснат в караоке. 

По време на цялата конференция имаше много „самоорганизирани пространства“, където участниците имаха възможност да предлагат свои собствени идеи и семинари. Имаше уъркшопи за възрастните куиър хора, за транс младежите, за ситуацията в Украйна и много, много други. 

Последният ден – събота 22 – отново беше изпълнен с много интересни уъркшопи, по-точно 13 на брой. Някои от темите на уъркшопите бяха: обучение за интервюта в медиите, холистична сигурност, разнообразие във взаимоотношенията, pinkwashing, закони срещу неправителствените организации, набиране на средства и други. Проведе се и последното Общо събрание, на което бяха избрани и обявени новите членове на борда на ILGA-Europe. Активистите получиха заслужена гала вечеря в края на деня и отпразнуваха конференцията с афтърпарти в The Steps.

Нашият принос:

Една от основните отговорности на фондация „Билитис“ беше да управлява доброволците на конференцията. Повече от 17 доброволци и всички наши служители обединиха усилията си, за да се уверят, че всеки гост се чувства добре дошъл, че всеки семинар протича гладко и че колегите ни от ILGA-Europe имат цялата необходима подкрепа. Доброволците ни помогнаха и при регистрацията на участниците, управляваха информационния щанд и помагаха на всеки семинар, като се грижеха фасилитаторите да имат всичко необходимо.

Глория Филипова беше сред организаторите на конференцията „Създаване на приобщаващи училища: Изследвания и тактики“.

Семинарът предостави информация за някои от най-новите данни и инструменти, свързани с приобщаването на ЛГБТИ в сферата на образованието. Представители на IGLYO направиха кратък преглед на своите изследвания в областта на приобщаващото образование в държавите членки на Съвета на Европа.

Глория и нейните колеги от проекта „School’s Out“ представиха на участниците информация за Програмата за приобщаващ училищен цикъл, разработена в рамките на проекта (https://schools.bilitis.org/). Това е програма от седем стъпки, която има за цел да създаде и поддържа безопасна(та) среда в училищата, които участват в програмата. Заедно ЛГБТИ-организацията и училището работят за създаване на приобщаващи политики и практики, както и за обучение на училищния персонал по темата за приобщаването на ЛГБТИ. Семинарът беше интерактивен и даде възможност на участниците да споделят опит и да предложат идеи за приобщаващо образование за ЛГБТИ ученици.

Мануела Попова се включи в среща за бенефициенти на ILGA 

Мануела представи проекта „Rainbow Hub Voice“, финансиран от ILGA-Европа, и сподели опита и направеното до момента през изминалата година. Целта на проекта „Rainbow Hub Voice“ е да се разширят медийните умения и компетенции на опитни и нови ЛГБТИ активисти в България, чрез многостранен подход. Сред многото дейности по време на проекта ние, заедно с партньорите ни от Фондация GLAS и ЛГБТ организация „Действие“, създадохме комуникационен “тулбокс” за активисти и организирахме обширни обучения въз основа на него, като снабдихме нашата общност с подходящи инструменти за това как да говори по ЛГБТИ въпроси, да споделя опит и да разговаря с медиите.

Лили Драгоева беше сред участниците в дискусията за положението с правата на ЛГБТИ в България

В следобеда на деня на откриването програмата предложи на участниците в конференцията да се потопят по-дълбоко в ситуацията с правата на ЛГБТИ в България и да научат повече за борбите и успехите, които имат местните домакини. Нашият изпълнителен директор Лили Драгоева се включи в дискусионен панел заедно с Венета Лимберова от Младежка ЛГБТ организация „Действие“, Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет и Петър Витанов – евродепутат от България и единственият български член на ЛГБТИ интергрупата в Европейския парламент. Дискусията се съсредоточи върху политическата нестабилност в България през последните няколко години и как тя се отразява на живота на ЛГБТИ хората, но също така и как формира работата на ЛГБТИ организациите. Бяха представени два важни случая на успешни съдебни усилия – делото „Стоянова срещу България“ и делото „Бебе Сара“. Устойчивостта на общността беше подчертана от всички участници в дискусията и отново беше посочена като основен източник на сила и мотивация за активистите по места.

Щастливи и горди сме, че бяхме част от тази невероятна конференция! Ще се срещнем отново за ILGA-Europe Любляна 2023!