fbpx
Новини

Проведоха се две мрежови срещи по проект „Театрални етюди срещу омразата“

от 22.07.2022септември 10th, 2022No Comments

В заключителната част на проекта „Театрални етюди срещу омразата“ проведохме  2 мрежови срещи, с 24 участници от 1 училище и 4 организации, които работят директно с младежи или с младежки работници, преподаватели, учители.

На срещите представихме проекта, партньорите и дългия, но удовлетворяващ и резултатен път, който извървяхме заедно със екипите на Сдружение „Дебют“, Кюстендил, “Асоциация за стратегическо управление Делфи”, Бургас и Младежка театрална студия “Гаргара” към НЧ „Христо Смирненски-1949“, Габрово. След това, всички присъстващи в мрежовите срещи имаха възможността да се включат като участници във фасилитирани сесии и да преживеят самите методи на импро-театър и форум-театър и от първа ръка да се запознаят с резултатността на този иновативен начин на представяне на трудните теми за роми, ЛГБТИ+, бежанци и мигранти и наркозависими хора.

През дискусия и споделяне по между си, бяха отбелязани и важните точки, за които да се внимава, когато са в ролята на фасилитатори и използват методологията с младежка група. Участниците дискутираха и за важността на създаването на защитено пространство и доверие между фасилитатор и младежката група, с която ще работи, така че да може да се извлече максимален ефект от упражненията.

Обратната връзка в края на срещите беше единодушно позитивна. Всички участници споделиха ентусиазъм за прилагане на метода при първа възможност, както и желание да споделят изживяното сред колеги. Родиха се и няколко  потенциални бъдещи колаборации, като например покана от екипа на „Заедно в час“ методологията да бъде представена пред новата кохорта преподаватели по време на тяхната лятна обучителна академия.  

Наръчникът остава наличен за свободно ползване на нашия сайт тук и съдържа пълна информация за методологията и стъпките, които всеки фасилитатор, младежки работник и/или преподавател може да приложи и да модифицира за нуждите на групата, с която иска да рботи или въпросите и темите, които иска да постави пред нея.