fbpx
Новини

Разкрий се и се забавлявай: пътешествие из дебрите на психическото здраве

от 04.07.2022юли 6th, 2022No Comments

“Разкрий се и се забавлявай” е проект за обмен на младежи към Еразъм +, организиран от Active Rainbow, а български партньор е Фондация Билитис. Active Rainow е образователна платформа и общество от хора, които възхваляват личното израстване и приобщаването.

Проектът се проведе от 11-ти до 20-ти май, като обменът беше фокусиран осведомеността за психичното здраве и практиките към него. В следващите редове ще имате възможност да прочетете впечатленията на българския екип, който участва в проекта:


В:

В някакъв аспект, чрез този проект успях да прозрея много от емоциалналните си чувства, на които не бях обръщала внимание в миналото.

Самият факт, че мястото се усещаше като безопасно такова да споделяш, където може да си уязвим и честен със себе си, ми помогна да видя нещата от друга гледна точка.

Също така имахме възможността да изследваме нашата креативност чрез различни активности, без да бъдем съдени и без негативност. Това ми помогна да разбера колко много обичам да работя с други, особено в проекти свързани с изкуство. Чувствах се по-свързана със себе си, когато творях в група, отколкото сама.

Това, което прави Active Rainbow, е направо магическо и определено това преживяване ме вдъхнови да бъда по-съобразителна и активна в обществото. Със сигурност бих желала да участвам в друг проект в бъдеще.

Ц:

Като за първа Еразъм програма, в която участвам, за мен това беше невероятно преживяване. Преди да отида на този проект нямах възможност да направя себерефлекция, но тази почивка ми даде тази възможност.

През тези 10 дни изпитах и придобих толкова различни преживявания и умения. В допълнение към това успях да рефлектирам на някои от механизмите, които повлияват живота ми и на причини за тях.

Имах възможност да се свържа повече с моята артистична страна и съм много щастлив, че успях да направя това.

Проектът ми показа, че може да има място, където да се чувстваш в безопасност да бъдеш себе си, да изразих себе си и да покажеш своите вътрешни борби и демони без да бъдеш порицан или игнориран. Също така видях, че нещата, които правим, не е нужно да са перфектни, най-доброто, което можеш и напълно достатъчно. Това ми помогна да намеря начин да регулирам своя перфекционизъм.

Този младежки обмен определено стартира някакъв процес в мен и усещам как той продължава както на преден така и на заден фон. И съм сигурен, че резултатите ще са невероятни.

Ужасно много съм благодарен на Active Rainbow и техните усилия и гостоприемство в този проект. Нямам търпение да отида на друг проект с тях.

В:

Беше удоволствие за мен да участвам в този проект на Еразъм +, като в сравнение с предишни проекти, активностите в този бяха много добре премислени. Всеки ден беше пълен с вълнението, очакване какво следва и коя част от себе си ще изследваме.

Работя над своето психично здраве активно през последните 2 години чрез терапия и рефлексия. Но нямах възможността да погледна себе си и да се фокусирам над това толкова колкото успях в проекта. Участвайки в този обмен си позволих да бъда по-честна със себе си, да обърна внимание на неща, които винаги съм пренебрегвала и да идентифицирам някои от проблемите и корените им, които се появяват в отношенията с хора.

Процесите в Еразъм Излез и Играй прогресивно докосваха и разбутваха различни части от нашите преживявания като ни позволиха да споделяме, да се свържем един с друг и да се приемем един друг такива каквито сме, въпреки че в началото бях нервна и изплашена да се разкрия измежду хора, особено в обществото. Работихме постоянно върху двете най-трудни теми, поне преди за мен – ЛГБТИ и психичното здраве. Гордо мога да кажа, че в това избрано семейство се чувствах в по-голяма безопасност и напълно разбрана отколкото, в която до е друга общност или пространство. Също така ми даде много сила, неща за размисъл и кураж да се включвам повече в обществото, да подкрепям с активистки кампании и да бъда отворена да дискутирам всичко свързано с тази тема.

В допълнение, включените дейности насърчаващи креативност и артистичност през тези 10 дни, ме върнаха в детството ми и заедно с части от мен, които бях забравила след като порастнах. Почувствах се разчуствена, обновена и развълнувана да продължа живота си в България, с помощта на новите перспективи, които Active Rainbow ми позволи да видя.

Т:

Това беше моят първи Еразъм проект и съм щастлив, че избрах тази тема. В този период от живота ми имах нужда да сменя културната среда, да срещна нови хора и времето да работя върху своето психично здраве. Преди да приема възможността да се запиша за проекта, бях в много странно място в живота ми и до часове преди полета не знаех дали съм готов да взема това решение. Радвам се, че се записах за това приключение, защото имах уникалната възможност да видя Латвия, за се запозная с нови хора със същите възгледи като моите и имах възможността да споделя своите преживявания и емоции с тях. Много съм благодарен на проекта и на хората, заради които видях различна гледна точка, имах промяна на възгледите и почувствах емпатия от чужда култура. Последните няколко дни от проекта бях наистина вдъхновен и мотивиран да се върна в България и да посрещна своите лични проблеми и да започна да работя върху психическото си здраве и да имам ново начало на живота си.

Сега като съм обратно в България активно се опитвам да имплементирам в живота ми и обществото позитивните неща, които преживях и научих от проекта.

Д:

Младежкият обмен Излез и играй беше животопроменящ за мен. Проведе се в провинциално място в Латвия, където бяхме в допир с невероятната природа, която ни обгръщаше. Имаше езеро до нас, големи зелени полета и гора навсякъде около нас. Вярвам, че мястото по най-добрия начин помагаше на темата на събитието, точно – психичното здраве. Посредниците и всички участници заедно създадоха безопасно пространство, в което всички можехме да изразим своите чувства и да ги обсъдим. По време на проекта имахме уъркшопове, които ни помогнаха да рефлектираме върху нашия вътрешен свят, нашите чувства и емоции, нашите цели и страхове. За мен това беше голямо нещо, защото мисля, че днес всички живеем прибързано, все бързаме и нямаме време да погледнем в себе си и да се погрижим за себе си.


В заключение всички сме много развълнувани да можем да споделим с другите нашия опит и познания от проекта. Той е голяма част нашия живот вече и допринася за  продължаващо развитие и разбиране така че сега да може проективно да изследваме умът, емоциите и психичното здраве.