fbpx
Новини

Rainbow Hub отново отваря врати

Rainbow Hub Гладстон

Европейският комисар по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали отправи специално видео послание, призовавайки атаки като тази, извършена срещу “Рейнбоу Хъб” през 2021 г., да се признават като престъпления от омраза

София 16 май 2022 г. В навечерието на 17 май – Международният ден за борба с хомофобията, бифобията и трансфобията и половин година след организираната хомофобска атака над предишното пространство, помещаващо общностния ЛГБТИ+ център Рейнбоу Хъб (Rainbow Hub), той отново отваря врати с нов адрес в центъра на гр. София. От създаването си през 2018 г. общностният център е единственото некомерсиално място за срещи, дискусии, консултации и събития за куиър общността в България. Мястото служи също и като офис на двете управляващи го фондации – “Билитис” и “ГЛАС”, като в момента то е дом и на новосъздадената куиър-феминистка организация “Саффо”. 

Европейският комисар по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали отправи специално видео послание по повод атаката. “Проявената на 30 октомври 2021 г. омраза е свидетелство за това, че шепа хора е достатъчна да застраши физически и тероризира цяла група хора. Искаме да гарантираме, че атаки като тази, извършена срещу “Рейнбоу Хъб”, ще се признаят като престъпления от омраза. Фобията срещу ЛГБТИК хора няма място в Европейския съюз.” Еврокомисарката допълва още: “Пред лицето на омразата ние подкрепяме любовта и равенството за всички.”

Припомняме, че в края на октомври на 2021 г., Рейнбоу Хъб беше нападнат от крайнодясна група, начело с Боян Станков-Расате. Лидерът на БНС нанесе удар в лицето на Глория Филипова от Фондация Билитис и заедно с още 10 човека остави пространството в разруха, причинявайки и множество материални щети.

През изминалите месеци, благодарение на множеството подкрепа и дарения, последвали атаката, Рейнбоу Хъб беше възстановен и отваря врати на ново по-голямо пространство. Множество компании и НПО също подкрепиха възстановяването на центъра, сред които Progress, Ingram Micro, Reward Gateway, Българския фонд за жените, ALL OUT и дарение от мебели от HPE. Общностният център ще продължи да организира разнообразни събития и инициативи, насочени към потребностите на ЛГБТИ+ хората, със специален фокус върху младежи и лица в неравностойно положение. Също така, ще допринесе за по-ефективното прилагане на подход “отдолу-нагоре” за справяне с основните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват ЛГБТИ+ хората всеки ден. 

Новооткритият Рейнбоу Хъб се намира на ул. “Гладстон” в София. Повече за програмата и дейностите на пространството може да научите от официалната му страница във Facebook.