fbpx
Новини

Форум срещу езика на омразата събира международни журналисти и член на надзорния съвет на Facebook в София

NJW Forum

София, 21 март 2022г. Еми Пaлмър, член на Надзорния съвет на Facebook, заедно с ключови журналисти, юристи и политици ще се съберат на 25-ти март в София, за да представят ефективни инструменти срещу езика на омразата в рамките на форума “Не просто думи”. Организатори на събитието са Фондация ГЛАС, Фондация Билитис, Асоциация на европейските журналисти и Организация на евреите в България “Шалом”.

Форумът, поставящ на дневен ред надигащия се феномен на речта на омразата, ще се проведе в София, Квадрат 500, Национална галерия, зала Панорамна на 25-ти март, 2022г. от 10:30ч. Всеки желаещ да присъства физически може да се регистрира напълно безплатно за събитието на следния линк: https://forms.gle/Eya242Kr37FhefuZA

Събитието ще бъде открито от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и кмета на София Йорданка Фандъкова. Ключов гост на форума ще бъде Еми Палмър, адвокат и лектор, член на Надзорния съвет по етичните правила на Facebook. 

Еми Палмър е работила като държавен служител в израелското Министерство на правосъдието, първоначално като прокурор в отдела на Върховния съд към Държавната прокуратура, а след това като директор на отдела за помилвания. Между 2014 и 2019 г. Палмър изпълнява длъжността генерален директор на Министерството на правосъдието на Израел. Понастоящем тя е асистент в Интердисциплинарния център в Херцлия, където изнася лекции по разработване на политики, управление и право, както и стратегически консултант и председател на мултикултурния филмов фонд „Гешер“.

Друг специален гост на събитието ще бъде Уна Хайдари, журналист на свободна практика, занимаваща се с национализма, малцинствата и крайно десните групи. През последните седем години тя е отразявала множество репортажи от Западните Балкани, а сега основният ѝ фокус е именно към Централна и Източна Европа. Правил е репортажи за издания като „Ню Йорк Таймс“, „Бостън Глоуб“, „Нова република“, „Нейшън“ и др. Тя е дългогодишен кореспондент на организацията „Репортери без граници“. През 2018 г. е била научен сътрудник с фокус върху крайната десница в Масачузетския технологичен институт (MIT), а работата ѝ е била подкрепена от организации като The International Women’s Media Foundation, The Ground Truth Project и други.

Сред гостите е и Мария Ристич, изпълнителен директор на Балканската мрежа за разследващи репортажи – мрежа от седем неправителствени организации, които насърчават свободата на словото, правата на човека и демократичните ценности в Югоизточна и Централна Европа. В работата си Ристич се фокусира по-специално върху развитието на програмата за дигитални права и технологии, овластяването на местните медии чрез изграждане на капацитет и ангажиране на гражданите, както и върху разширяването на програмите, насочени към правата на човека.

В дискусията ще се включат и Лин Чарлс, зам. посланик на Великобритания; Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, съдия Калин Калпакчиев, съдия в Софийски апелативен съд, Наказателно отделение и доц. Жана Попова, автор и преподавател във ФЖМК към СУ „Св. Кл. Охридски“, Мария Черешева, журналист, зам. председател на Асоциацията на европейските журналисти; Ирина Недева, журналист, Асоциация на европейските журналисти, Ана-Мария Лука, журналист, управляващ редактор на NOW Lebanon и др.

Събитието е част от проекта “Не просто думи”, финансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз (2014-2020 г.)


ПРОГРАМА 

10:30 – Начало 

10:40 – 10:45 Встъпителни думи от организациите

10:45 – 11:10 

Политиката на правителството по отношение езика на омразата

◻️ НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА, министър на правосъдието, България 

София – град на толерантността 

◻️ ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА, кмет на София, България

◻️ ЛИН ЧАРЛС, зам. посланик на Великобритания

11:10 – 12:00 

◻️ ЕМИ ПАЛМЪР, адвокат и лектор, член на Надзорния съвет на Facebook, Израел

12:00 – 13:00 Правна рамка и регулиране на речта на омразата 

◻️ ЕМИ ПАЛМЪР, член на Надзорния съвет по етичните правила на Facebook, Израел

◻️ КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ, съдия, Софийски апелативен съд, България

◻️ ЖАНА ПОПОВА, доцент, ФЖМК, СУ „Св. Кл. Охридски“, България

◻️ Модератор: адв. АДЕЛА КАЧАУНОВА, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет

13:00 – 14:30 Обедна почивка 

14:30 – 16:00 Думи в действие – Журналистите на преден план в противодействието на речта на омразата. Свобода на словото и човешки права. 

◻️ МАРИЯ ЧЕРЕШЕВА, модератор, Асоциация на европейските журналисти, България

◻️ ИРИНА НЕДЕВА, журналист, Асоциация на европейските журналисти в България

◻️ УНА ХАЙДАРИ, журналист, Косово

◻️ AНА-МАРИЯ ЛУКА, журналист, Румъния, Ливан

◻️ МАРИЯ РИСТИЧ, регионален директор, Балканска мрежа за разследващи репортажи 

16:00 – 16:15 Почивка

16:15 – 17:00 Думи на надежда – общностите, обединени в борбата срещу езика на омразата, научените уроци, психологическата закономерност зад явлението и как можем да помогнем на тези, които го създават. 

Видео на младежките участници

◻️ АЛЕК ОСКАР, директор, Организация на евреите в България „Шалом”

◻️ СИМЕОН ВАСИЛЕВ, председател на фондация GLAS

◻️ ЛИЛИ ДРАГОЕВА, директор, фондация Билитис

◻️ РАДА НАСЛЕДНИКОВА, психотерапевт

17:00 – 17:30 Коктейл 


За повече контакти:

Симеон Василев, фондация GLAS, 0882886410

Мануела Попова, фондация Bilitis, 0889940448

Поли Захариева, Организация на евреите в България Шалом, 0889798703

Мария Черешева, АЕЖ, 0899100608