fbpx
Новини

Излезе Rainbow Map 2021 на ILGA Европа

от 17.05.2021No Comments

Време е отново да поговорим за правата на ЛГБТИ+ общността в Европа и тазгодишният Rainbow Map показва обезпокоителен застой.

#RainbowEurope 2021 г. разкрива широко разпространена и почти пълна стагнация върху правата на ЛГБТИ+ хората в Европа. Сега е момент, в който правителствата могат активно да тръгнат по правилния път, казват от ILGA-Europe.

На 17 май 2021 г. излезе годишната карта Rainbow Europe на ILGA-Europe, класираща правната и политическа ситуация на ЛГБТИ+ общността в 49 европейски държави. Тя установява, че през последните 12 месеца напредъкът в правата е почти спрял. Но със законодателни предложения и планове за действие, които се предлагат в някои страни, правителствата вече имат възможност да гарантират, че картата ще изглежда съвсем различно през следващата година.

Издавана всяка година от 2009 г. насам на 17 май, международният ден срещу хомофобията, трансфобията, бифобията и интерсексфобията (IDAHOBIT), ILGA-Europe Rainbow Map класира всички 49 европейски държави по скала между 0% (груби нарушения на правата на човека, дискриминация) и 100% (зачитане на човешките права, пълно равенство). Последните 12 месеца белязаха безпрецедентна година в 12-годишната история на издаването на картата и почти никаква положителна законодателна промяна за ЛГБТИ+ общността в Европа.

Сред най-интересните констатации от тазгодишното издание на Rainbow Europe са:

  • Почти никаква положителна промяна в страни като Албания, но Финландия и Португалия се изкачват в класацията.
  • Въпреки ясните ангажименти за признаване на ЛГБТИ+ семействата, нито една държава не е преминала към признаване на партньорство или родителство.
  • След отчитане на положителни промени в телесната неприкосновеност или законното признаване на пола в продължение на много години, тази година няма промени в правата на интерсекс и транс хората, освен в Исландия.
  • Положително е, че някои държави (Босна и Херцеговина, Северна Македония) имат по-голяма свобода на събиранията, отразяващи подобренията на безопасността при публични ЛГБТИ+ събития

Изпълнителният директор на ILGA-Europe, Evelyne Paradis добавя: „Дълбоко тревожен е почти пълният застой по отношение на правата и равенството на ЛГБТИ+, особено в такъв критичен момент за общността. През изминалата година видяхме засилена политическа репресия срещу ЛГБТИ+ хора, рязко нарастване на социално-икономическите трудности и все по-силно разпространение на речта на омразата по улиците и онлайн. На този фон отговорът на правителствата трябва да бъде за по-конкретни и ясни действия, за да се гарантира, че хората са по-защитени. Човешките права на ЛГБТИ+ общността просто не може да се нещо, което да се неглижира, независимо от ситуацията.“

А каква е ситуацията в България, може да разберете тук.