fbpx
Новини

Запознайте се с Гоги от QueerFemme

от 12.01.2021април 15th, 2022No Comments
Gloriya Filipova

Тази поредица от интервюта ще ви запознае с героите на нашите групи за подкрепа. Имаме удоволствието да ви представим фасилитатора на групата QueerFemme – Глория Филипова.

Коя е Гоги? Представете се.

Гоги е активист по душа и, за щастие, по професия. Интересувам се от всички видове кампании, свързани с правата на ЛГБТИ, феминизма и като цяло с правата на човека и животните. Обичам да чета, да пиша и да фангърлям. Ако обичате да се вманиачавате по измислени герои, значи сме от една и съща порода!

Кое е най-хубавото нещо в това да си ръководител на проектите и комуникациите на „Билитис“?

Най-хубавото нещо е да виждаш малките промени, които се случват. Често виждаме голямата картина и ни се струва, че нищо не се променя, но в общността се случват страхотни неща. Особено в работата ни с ЛГБТИ младежите се радвам да видя колко бързо може да израсне един млад човек, да се почувства удобно в кожата си и да повярва в способностите си. Непрекъснато срещам смели хора, които се стремят не само към по-добро бъдеще, но и към по-добро настояще, към това да бъдат заедно и да се забавляват тук и сега. Това ми носи много радост и надежда.

Какво бихте променили за общността, ако имахте вълшебна пръчица?

Разбира се, че бих се отървала от всяка форма на дискриминация спрямо ЛГБТИ хората. Това обаче звучи твърде идеалистично, затова ще ви дам друг отговор. Бих показала на хората от общността колко сме силни заедно. Понякога не го осъзнаваме, но аз наистина вярвам в силата на общността и в това, че сме от правилната страна на историята. Промяната вече се случва и без магическа пръчка, макар че ако имах такава, щеше да е по-бърза. (тук тя се смее)

Три неща, които ви правят щастливи?

Добра книга, добра компания и добре свършена работа.

Кой е най-ценният урок, който научихте по време на работата си в Билитис?

Че човек трябва да вярва в способностите си и да действа. Когато започнах да работя като доброволец за „Билитис“ през 2014 г., бях доста уплашена, но имах желание да помагам. Билитис ми даде възможност не само да помогна на ЛГБТИ общността в България, но и да помогна на себе си, да повярвам в способностите и идеите си и да действам смело.  Най-хубавите моменти се случват, когато сме автентични към себе си, а страховете ни често стоят на пътя. Ето защо нашата мисия е да овластяваме ЛГБТИ хората и да изграждаме силна общност.