fbpx
Полезно

Пол, Джендър и Сексуална ориентация

от 10.11.2020No Comments
Пол, сексуалност, джендър

Всички сме чували за понятията пол и сексуална ориентация, а през последните години думата „джендър“ влезе в речника на много от нас. За жалост все още това понятие често остава неразбрано или използвана грешно. Тук сме да обясним разликите между понятията „пол“, „сексуална ориентация“ и „джендър идентичност“, защото все пак това са характеристики на всеки един от нас, независимо дали сме ЛГБТИ+ или не.

Хетеросексуални, лесбийки, гей, бисексуални, куиър. Има много различни термини, които можем да използваме, за да опишем нашата сексуална ориентация.

Мъж, жена, транс, джендъркуиър. Също така използваме много различни термини, за да опишем нашата джендър идентичност.

От ранна възраст можете да знаете каква е вашата джендър идентичност, но можете и да не сте сигурни. Може дори да не разбирате какво означават всички термини. Ние сме тук, за да помогнем. Преди да влезем в различните видове сексуални привличания и джендър идентичности, има някои основни понятия, които трябва да знаете.

ПОЛ

  •         Вашият пол се основава на биологичните характеристики, използвани за етикетиране на хората като мъже или жени, като X и Y хромозоми, вътрешни и външни полови органи, хормонални нива и неща като окосмяването и развитието на гърдите.
  •         Много хора мислят, че единствените полове са мъжки или женски. Това не е вярно!
  •         Всеки има свое уникално тяло и хормонални нива. Тези фактори се комбинират, за да ни въздействат по различни начини.
  •         Много хора (около 1 на 1500) се раждат интерсекс, което е общ термин, използван за различни състояния, при които човек се ражда с биологични характеристики (като хормони, хромозоми, репродуктивна или сексуална анатомия), които изглежда не отговарят на типичните определения за „женски“ или „мъжки“ пол. Това доказва, че полът на хората не е бинарен (т.е. само мъж или жена)

ДЖЕНДЪР ИДЕНТИЧНОСТ

  •         Вашата джендър идентичност е начинът, по който се идентифицирате и представяте себе си, например като мъж, жена или небинарен човек.
  •         Полът не е свързан с това дали сте родени с пенис или вагина, а как се чувствате себе си. Някои хора са трансджендър, което означава, че тяхната полова идентичност не е в съответствие с биологичния им пол.
  •         Можете да представяте пола си по различни начини.
  •         Вашата етническа принадлежност, култура, възраст, способности и личност могат да повлияят на това как мислите за пола си.
  •         Вашата полова идентичност може да е променлива и да се променя в рамките на живота ви.

СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ

  •         Вашата сексуална идентичност е съвкупност от вашите чувства, привличания и желания към други хора.
  •         Ако не изпитвате сексуално желание или влечение, може да се идентифицирате като асексуални.
  •         Сексуалната ориентация е флуидна и може да се променя през целия ви живот.
  •         Има разлика между сексуалната идентичност и сексуалното поведение. Например, може да се смятате за хетеросексуален, но понякога да имате сексуални контакти хора от вашия пол.

Принадлежиш ли към ЛГБТИ-+ общността? Включи се в групите ни за взаимопомощ тук. Ако имате въпроси по тази тема, не се колебайте да се свържете с нас. 

 

Източник: TeenHealthSource