fbpx
Новини

След насилието в Пловдив правозащитни организации настояват за законодателни промени

от 02.10.2020No Comments

Организаторите на София Прайд – фондациите GLAS, Билитис и сдружение „ЛГБТ Действие“, както и Българският хелзинкски комитет – се обърнаха към държавните институции с пореден призив за срочни промени в Наказателния кодекс, които да предвидят пропорционални наказания за престъпления, извършени на основата на сексуалната ориентация или полова идентичност на жертвата. Повод е агресията в Пловдив през отминалия уикенд, която, макар и извършена от непълнолетни лица, е симптоматична за нарастващия проблем с хомофобията и трансфобията сред подрастващите.

Организациите сочат конкретни предложения за законови премени, които да подобрят защитата на уязвимите групи и да се противопоставят на речта на омразата и престъпленията мотивирани от нея. С някои от предложенията законодатеят е запознат от 2014 г., въпреки което до днес няма напредък.

Призивът идва в деня на 12-ата годишнина от смъртта на Михаил Стоянов, 25-годишен студент по медицина, убит на 30 септември 2008 г. в Борисовата градина от група младежи, които пред полицията оправдали действията си с това, че „прочиствали“ парка от гейове.

Припомняме, че България е една от малкото държави в Европейския съюз, в чийто Наказателен кодекс сексуалната ориентация и половата идентичност липсват сред характеристиките, за деянията на която основа признават по-голямата тежест на деянието. С писмо до парламента и министърката на правосъдието от организациите искат започването на диалог по конкретни законодателни промени. Целият текст на писмото можете да прочетете тук: Изтегли