fbpx
Интервю

Куиър Блиц: Светла Енчева

от 26.05.2020No Comments
Svetla Encheva

„Куиър Блиц“ е дейност на Билитис, която ще има за цел да ви покаже някои от най-изявените, вдъхновяващи и шарени поддръжници на каузата за ЛГБТ+ права. Хора, които си заслужава да познавате, следвате и понякога просто да се оставите да ви вдъхновят. Днес ви представяме… Светла Енчева

  • Коя си ти? Представи се.

Казвам се Светла. Занимавам се с журналистика и социология, накратко – най-вече с писане. Пиша за сайта Тоест, както и за собствения си – Genderland (или Джендърландия). Бисексуална съм.

  • Кое те кара да се застъпваш за ЛГБТИ каузи? 
Стана някак неусетно – още по времето, когато смятах, че съм хетеросексуална. Започнах да чета блогове на куиър хора и симпатизирах на каузата им. После отидох на първия София Прайд, на който коктейлът „Молотов“ падна на десетина метра след мен. Тогава разбрах колко опасни измерения може да има хомофобията. Приех каузата като своя и намерих приятели сред активистите.
  • Защо започна Genderland? 
За да противостоя на демонизирането на думата „джендър“, което има чудовищни последствия. Решението на Конституционният съд как джендърът е противоконституционен е огромна крачка назад не само по отношение на ЛГБТИ правата, но и на правата на жените. То принуждава неправителствени организации, академични общности, образователни и други публични институции да се самоцензурират, ако искат да просъществуват. Затова реших да създам Джендърландия като независимо (и леко иронично) пространство, в което понятията, хората и различията имат стойност.
  • Разкажи ни за една твоя мечта, която вече си сбъднала? 
Ще разкажа две. Първата е да направя Джендърландия. Втората е на София прайд хората, които не познавам да са повече от тези, които познавам. Изключително се радвам, че на прайда идват все повече млади хора, през по-голямата част от живота на които е имало прайд. И леко им завиждам.
  • Ако можеше да кажеш нещо на твоето 12-годишно аз, какво би било то? 
За това, което ще изпиташ след две години, си има думи, по-коректни от „обратна“. А след още две години то ще бъде извадено от списъка на заболяванията на Световната здравна организация. Защото си е нещо съвсем нормално и хубаво.
Следете Светла във Facebook и посетете сайта на Genderland

 

__

Получавайте новини и още интересно съдържание за събития и инициативи, като се запишете за нашия бюлетин.