fbpx
Полезно

7 книги на български с LGBT+ тема

от 05.05.2020август 26th, 2021No Comments

Докато социалната изолация криво-ляво тегне над нас, решихме да си поговорим за малко книги на ЛГБТ тема, преведени или написани на български. Помъчихме се да съберем многообразнието на библиотеката си, за да намерим по нещо за всеки. Та, без да отлагаме даваме старт на часове куиър магия в страниците на:

Дълият път към една малка ядосана планета

Автор: Беки Чймбърс

Ако търсите класическа спейс опера, ориентирана към персонажи и взаимоотношения, но queer, ще харесате Дългия път към малка ядосана планета. Това е като Star Trek, но с лесбийки и повече извънземни. Този роман следва пъстър екипаж от “копачи” на космически тунели от различни хуманоидни видове – производители на космически магистрали – по едно опасно пътуване до планета, която наскоро подписа договор с галактическото правителство. Това е прекрасно комплексен и пълен свят, който се задълбочава в това, кое прави човекът – човек. Извънземните на Чеймбърс са невероятно детайлни, с толкова богати култури, че е невъзможно да не повярваме, че са истински. Тя някак ловко тъче вълнуващ сюжет с акцент върху взаимоотношенията, по-специално междувидовите – включително между човешка жена и нечовешка жена от сапиентски вид, подобен на гущерите.

Пурпур

Автор: Алис Уокър

Шедьовърът на Уокър за любовта между две жени не е просто ЛГБТ класика, а задължително четиво, по всички параграфи. Прочетете дори само първата страница и ще се уверите сами.

Това е историята на Сили, чернокожо момиче, родено в условията на бедност и сегрегация в сърцето на американския Юг. Многократно насилвана от мъжа, когото нарича „татко“, Сили е лишена от двете си деца и откъсната от обичната си сестра Нети, за да се озове в капана на задушаващ брак. И тогава в живота ѝ се появява Шуг Ейвъри, певицата вълшебница, която сама направлява съдбата си. Каква е цената на живота без окови? Какво е нужно, за да излекуваш душата си от всички рани? „Пурпур“ е роман за неравенствата и неравностите на живота. Роман за онези неща, които, ако позволиш, могат да те направят истински силен и свободен.

Назови ме с твоето име

Автор: Андре Асиман

„Назови ме с твоето име“ е разказ за внезапната и силна любов, пламнала между един юноша и госта в лятната вила на родителите му над морските скали на италианската Ривиера. Неподготвени за последиците от привличането помежду им, в началото младежът и гостът се правят на безразлични. През следващите летни седмици обаче, в които и двамата не могат да намерят покой, безпощадните подмолни течения на натрапчиви мисли и страхове, на възхищение и желание, усилват страстта им, докато те плахо пристъпват по минираното пространство помежду им. Онова, което пониква от дълбините на техните души, е любовна история, продължила едва шест седмици, и преживяване, оставило отпечатък в тях за цял живот. Защото това, което двамата откриват на Ривиерата и през една нощ на страст в Рим, е единственото, за което се боят, че никога повече няма да открият истински: абсолютната близост.

Песен за Ахил

Автор: Маделин Милър

От векове се пеят песни за Ахил, но никоя не може да се сравни с тази. Дълбоко въздействаща и изумително оригинална, тя предлага нов прочит на Троянския цикъл. Оплела в себе си безгранично въображение, опустошителна любовна история и разказ за титаничния сблъсък на богове и царе, историята на сина Пелеев, изпята от обичния му другар Патрокъл, поставя всевечните въпроси за цената на мира и вечната слава, безсмъртието и копнежите на човешкото сърце. С изключително майсторство Милър извайва Древна Гърция в ярки, наситени цветове. От Time Magazine неслучайно коментират, че тази „подчертано романтична и изненадващо напрегната история вдъхва живот на мрачни фигури от миналото и ни кара да се замислим за съвременния дебат за гей браковете“.

Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената

Автор: Бенджамин Алире Саенц

Лято е. Аристотел и Данте са 15-годишни хлапаци, които са на границата на възмъжаването. Наглед са пълна противоположност – Данте има любящо и сплотено семейство, забавен и открит е, приятел с всички, докато Ари чувства, че сякаш никога няма да разбере кой е и какво иска. Баща му носи травма от войната във Виетнам, а майка му го притиска да бъде „нормален”, каквото и да означава това. Две обикновени момчета в един обикновен град. Но когато започват да прекарват време заедно, те откриват, че споделят специална връзка – такава, която променя живота и трае завинаги. Очакват ги тежки изпитания, раздяла, насилие и болка. Но как иначе да открият най-важните истини за света и хората, които искат да бъдат?

Заличено момче

Автор: Гарард Конли

Под натиска на своите родители – баптистки проповедник и домакиня – деветнайсетгодишният студент Гарард Конли бива принуден да се включи в програмата „Любов в действие“ на подкрепяната от църквата конверсионна ексгей терапия, която претендира, че „лекува“ хомосексуалността. В противен случай той ще изгуби семейството, приятелите си и Бог, към когото отправя молитви всеки ден от съзнателния си живот.

От най-интимните до най-наситено политическите и социалните си послания мемоарът „Заличено момче“ на Гарард Конли е интелигентна, значима и трогателно искрена книга.

Не казвай на мама

Автор: Николай Йорданов

Това ново българско заглавие ни отвя. Нашите приятели от huge.bg направиха страхотно интервю с Николай Йорданов, което ви препоръчваме да прочетете. А за да ви “тийзнем” ще сложим отговора на въпроса, който те задават:

Как би описал “Не казвай на мама” пред напълно неподготвения читател?

Това е една необикновена книга – нещо като приключенски магически реализъм. Не е типичния гей роман, нито просто любовна история. Надявам се енергията ѝ да ви хареса и текстът да ви вдъхнови. Ако това се случи, дори с един-единствен читател, имало е смисъл.

Помогни ни да продължим да създаваме полезно ЛГБТИ съдържание. Дари на Фондация Билитис тук.