fbpx
Новини

Откриване на 15-тия Sofia LGBTI Community Fest

от 10.12.2019No Comments
LGBTI community Fest

Откриването на Sofia LGBTI Community Fest се случи на 09/12/2019 (понеделник) в зала “Галерия” на Национален студентски дом с начало около 18:30 часа, с пълна зала и вино за ЧЕСТИТ ПРААААЗНИК –  фестивалът навърши  15 години, както и фондация “Билитис” (организаторът на феста), което я прави най-старата действаща ЛГБТИ организация в България!

Sofia LGBTI Community Fest

При пристигането си, гостите и участниците имаха възможност да разгледат изложбата “15 победи за 15 години”, която представя историята на “Билитис” досега.

Sofia LGBTI Community Fest

Неслучайно това магично съвпадение, повод за радост и гордост, интуитивно води и до темата на фестивала – QUEER MAGIC.

Sofia LGBTI Community Fest

Събитието започна с представяне от Лилия Драганова, изпълнителен директор на “Билитис”, и първата изпълнителка в програмата за вечерта, а именно джаз артистката – Пресияна Панова, която изпълни няколко емблематични песни за общността, даваща началото на доброто настроение и енергия.

Sofia LGBTI Community FestПо време на последната балада една двойка прекрасни дами дори ни зарадваха с танц! С отворени сетива публиката се спусна в следващото магично приключение – единствената жена фокусник Десислава Димитрова – Шехерезада. След няколко магии с участието на публиката, летяща маса и въже с четири края, вече съвсем се убедихме, че това не е обикновена вечер и куиър магията е навсякъде!

Sofia LGBTI Community Fest

След кратка почивка, уталожване на страстите с вода и зареждане с енергия с кратка почерпка за предстоящата дискусия Spill the T, последва кратко въведение от Глория Филипова, проектен и организационен мениджър, която в последните няколко години е главен двигател на фестивала.

Sofia LGBTI Community Fest

Тя беше в ролята и на фасилитатор на дискусията, в която взеха участие Пол – интерсекс човек, Драго – транс мъж, Неда – небинарен човек и Самуил – небинарен човек. Участниците споделиха първо за трудностите с езика и изразяването на български без да се поставя акцент върху мъжкия или женския род, като получиха и някои добри предложения от публиката.

Sofia LGBTI Community Fest

Дискусията продължи с историите за осъзнаването и разбирането на същността и разкриването пред околните. Участниците споделиха, че достигането до разбирането за това, че си транс или небинарен човек, е едно дълго пътуване, в което е важно да намериш подкрепа и разбиране, особено в начина, по който се обръщат към теб близките ти. Научихме, че любопитството не е нещо лошо и демонстрира уважение, както ни подсети Изабела – транс жена от публиката. Транс – мъж от общността пък ни напомни, че при всяка възможност да обясним на колеги/приятели или непознати, е важно да го правим, за да повишаваме нивото на осъзнатост.

Sofia LGBTI Community Fest

Събитието завърши с въпроси за ежедневието на участниците в дискусията, с какво се сблъскват те всеки ден, и с важността на това всеки да поеме отговорност след като веднъж е открил какво е приоритет за него/тях и да започне да проучва самостоятелно и да върви по пътя си уверено и смело.   Напомниха ни за цялата програма на феста и за щанда с тениски, знаменца, значки, торбички и шалчета, приходите от които отиват за дарение към фондация “Билитис”.