fbpx
Новини

Глория Филипова за Sofia LGBTI Community Fest: празнуваме многообразието в общността

 Каква е темата на тазгодишния Sofia LGBTI Community Fest?

 

Темата на фестивала е “15 години куиър магия”. С нея искаме да отпразнуваме петнадесетата годишнина на фестивала като наблегнем на това, че всяка година заедно с общността забъркваме магично и незабравимо преживяване!

 

– Кои са актуалните теми, които вълнуват ЛГБТИ хората в България в момента, какво е на дневния ред на общността?

 

Струва ми се, че на младите ЛГБТИ хора около нас все по-интересни им стават теми, свързани с разнообразните начини да изразяваш себе си като сексуалност и като полова идентичност, да не позволяваш да ти се слагат граници и да преоткриваш свободата да бъдеш себе си. Това е и наша основна цел, да говорим за това колко разнообразна е общността и да празнуваме многообразието, затова се опитваме да засягаме теми от целия спектър на красиви ЛГБТИК+ идентичности, пресичайки ги с теми като феминизъм, етническо многообразие и други.

 

– Тази година Фестът празнува своя 15-годишен юбилей. Как се е променил Фестът през годините, как виждаш неговата еволюция?

 

От една страна фестивалът се променя като мащаб. Преди години е бил по 2-3 дни и е включвал по няколко събития, а сега продължава цяла седмица и включва цели 13 събития. Този растеж се дължи и на растежа на ЛГБТИ общността в София. Фестивалът се организира от общността за общността, тоест всяка година публикуваме покана и всеки може да даде предложение за събитие, което да организираме заедно. Всяка година хората ни заливат с идеи за страшно интересни събития и така постепенно програмата се разраства. 

 

Донякъде се промени и фокуса, преди фестивалът беше Sofia LGBTI Art Fest. През 2015 преценихме, че макар и да включва събития, свързани с изкуство, фестивалът включва също дискусии и уъркшопи и по-скоро представлява платформа за споделяне, информиране и сплотяване на общността, затова го преименувахме на Sofia LGBTI Community Fest. Мисля, че това даде свободата на много хора да се включват, защото не се усеща тази тежест, че задължително трябва да бъдеш артист, за да си активен и да реализираш идеите си.

 

Кои са акцентите от програмата тази година?

 

Програмата тази година е доста натоварена и на нас всяко събитие ни е любимо. Особено горди сме с дискусията Spill the T, която ще засегне темата за транс общността. Често говорим по тази тема без реално да се чува гласът на самата транс общност, затова сме изключително щастливи и благодарни, че в дискусията ще се включат нейни представители, които от първа ръка ще споделят за опита си като транс и небинарни хора в България. Представлението “НА МАСАТА” също е много специално за нас, тъй като разказва историите на ЛГБТИ хора от България и техния път към разкриването. Представлението включва и поезия на Николай Атанасов, поетът и активист, когото загубихме на скоро и мисля, че това е добър начин да го оценим и да се насладим на поезията му. Друго важно събитие е изложбата “Да притежаваш играта”, която показва фотографии и видеа с ЛГБТИ хора от ромски произход като цели да дадеш повече видимост за тази общност. И, разбира се, парти! Партито “Under a Queer spell” се организира в партньорство с КУИЪР въртележка и ще включва драг изпълнения на живо, както и диджей сетове на GLITCHGIRL и DJ Baby Dyke.

 

Ако трябва да посочиш най-магичната история, която ти лично свързваш с Феста, коя би била тя?

 

Най-магичната ми история всъщност е първия път, в който посетих фестивала през 2014 година. Не познавах почти никого и бях страшно притеснена да отида, но се бях записала като доброволка. Хората, които срещнах тогава, включително Лора Новачкова, която тогава работеше в Билитис и беше основен организатор на фестивала, ме накараха да се почувствам като част от от едно голямо и подкрепящо куиър семейство. Общуването с тях ми даде кураж да бъда себе си и да се застъпвам все по-открито за ЛГБТИ права. Всъщност благодарение на фестивала започнах да се занимавам с активизъм, затова за мен той е най-специалното събитие.