fbpx
Новини

Билитис взе участие в UK & Ireland Pride 2019 в Нюри, Северна Ирландия

от 01.09.2019No Comments
UK & Ireland Pride

На 30 и 31 август 2019 година Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Билитис, взе участие в третия регионален прайд на Обединеното Кралство и Ирландия, който се проведе в северноирландското градче Нюри. Изборът на локация не е случаен – Северна Ирландия е единствената държава на Острова, в която не са разрешени еднополовите бракове. С цел да подкрепят местните активисти в тяхната дългогодишна борба за брачно равенство, над 180 великобритански прайда определиха Нюри за провеждане на своето регионално събитие, привличайки сериозен международен интерес към проблема и оказвайки натиск на местните политици.

Лилия посети северноирландския град по покана на Сидни Прайд, кандидат да получи лиценза да организира WorldPride 2023. Нейното участие бе част от глобалната кампания на Сидни за поставяне на фокус върху проблемите с опазване на човешките права на ЛГБТИ хората по света. В допълнение към проведените срещи с организатори на прайдове от Великобритания и Ирландия, Лилия адресира участниците в Нюри Прайд от сцената, акцентирайки върху ситуацията на ЛГБТИ хората на Балканите и в Източна Европа. Наред с липсата на политическа подкрепа за ЛГБТИ хората в България и нуждата от осигуряване на тяхната базова правна защита, Лилия разказа за физическите сблъсъци между участниците в първия прайд в полския град Бялисток и крайнодесни и неонацистки групи през юли 2019 година. На фона на нарастваща вербална и физическа агресия спрямо ЛГБТИ хора в различни части на Европа, тя призова за повече солидарност между хората от общността.

***

Сидни Прайд (известен като Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras) е едно от най-старите прайд шествия в света със своята над 40-годишна история. Повече за кандидатурата на Сидни да стане домакин на 10-тото юбилейно издание на WorldPride можете да намерите ТУК. Ако Сидни бъде избран, ще се превърне в първия Световен прайд, провел се в Южното полукълбо.