fbpx
Новини

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ: Защита правата на еднопополовите семейства в България и ЕС

В Деня на Европа, 9 май 2019 г., от 18:30 до 20:30 ч. в Къщата на София, ул, Миджур 12, Фондация „Ресурсен център Билитис“, Фондация „ГЛАС“, Младежка ЛГБТ организация “Действие”, Сдружение “Маргиналия” и Центърът за изследване на демокрацията ще проведат отворена дискусия с кандидати за европейския парламент по темата за правата на ЛГБТИ хората в България. Основен фокус на събитието е зачитането на правото на свободно движение на семейства с партньори от един и същи пол.

Съпрузите от един и същи пол, сключили брак или регистрирано съжителство в друга страна на Европейския съюз, губят статута си на брачна двойка и всички, произтичащи от брака/гражданския съюз права, ако се преместят да живеят в България. България не зачита Директивата за свободно движение на гражданите на Европейския съюз, когато се касае за семейни партньори от същия пол.

На събитието ще изпратим петицията, подкрепена от над 20 000 подписа, която насърчава Европейските институции да защитят правата на ЛГБТИ хората и по-конкретно тяхното право на свободно движение в ЕС. Ако не сте подписали петицията, направете го тук – >

https://go.allout.org/en/a/lovemoves/

Освен това ще представим доклад, разглеждащ свободното движение на еднополовите семейства в ЕС и предизвикателствата, пред които те се изправят и ще обсъдим нуждата от политическа подкрепата на ЛГБТИ правата в България и на Европейско ниво, заедно с кандидати за депутати в Европейския парламент на предстоящите избори на 25 май.

Проектът LoveMoves е посветен на изследването и борбата за правата на еднополови двойки с официално признат брак или съжителство в друга страна – членка на ЕС и е финансиран от Програма “Права, равенство и гражданство” (2014-2020) на Европейския съюз.