fbpx
Новини

15 за 15

от 15.04.2019юли 18th, 2022No Comments

15 от победите, които ни карат да се гордеем най-много за 15-те години след основаването на „Билитис

Преди 15 години група хомо- и бисексуални жени създават неформална група, в която да общуват с хора като тях, водени от нуждата от женска общност, в която да бъдат себе си и да изследват своята сексуална и полова идентичност, както и разнообразната ЛГБТИ култура.

Постепенно групата започва да организира различни дейности като литературен клуб и спортни събития, както и група за взаимопомощ, където всеки може да споделя свободно и да получава съвети и подкрепа от останалите. И точно така през 2004 г. се формира малка, сплотена общност от хомосексуални жени и се ражда Билитис – първата ЛГБТИ организация, ръководена от жени и фокусирана върху нуждите и правата на жените. Екипът на „Билитис“ се променя през годините, мисията му обаче остава същата и днес – овластяване на ЛГБТИ хората да отстояват правата си, заедно с премахване на всички форми на дискриминация и постигане на пълно равенство за ЛГБТИ хората в България.

15 години може и да не изглеждат много, но за една малка общностна организация на Балканите това всъщност е страшно много (време). Тези 15 години превръщат „Билитис“ в най-старата активна ЛГБТИ организация в България и ние се гордеем, че въпреки политическите пречки сме устояли на изпитанието на времето и все още сме на предната линия в борбата за равенство на ЛГБТИ хората в България. Билитис е инкубатор за активисти. Много от лидерите на ЛГБТИ движението днес са започнали своята активност като доброволци на Билитис.

Нека разкажем за пътя, който извървяхме досега, за трудностите и успехите, за препятствията и победите. Каним ви да се присъедините към нас, за да отпразнуваме нашата годишнина, и да участвате в нашите дейности, за да можем заедно да изградим бъдещето на нашата общност.

1. Билитис – една сбъдната мечта!

Моника Писанкънева е първата българска лесбийка-феминистка, която през 2000 г. публично говори за сексуалната си ориентация и за необходимостта от законово признаване на лесбийките и гей мъжете в България. През 2004 г. Моника събира група съмишленици, с които се поставя началото на фондация „Ресурсен център Билитис“. Името „Билитис“ е добре познато в лесбийската общност – първият лесбийски бар в София, просъществувал за кратко през 2000-2001 г., също носи това име. Легендата разказва, че Билитис е била най-преданата ученичка на Сафо от Лесбос, която продължава творчеството на легендарната поетеса, възхваляваща любовта между жените. Моника избира името Билитис като кодово име за организация, която свързва мисията си с правата на лесбийките и бисексуалните жени. Малко хора в България знаят легендата за Билитис, което позволява на организацията да се разраства, без да излага членовете си на риск от разкриване.

За целите на юридическата регистрация 7 жени (от над 20, които редовно се събират в група за взаимопомощ от 2003 г. насам) предоставят личните си данни; повечето от тях обаче не са съгласни имената им да бъдат обявявани публично.

Билитис се очертава като организация, чиято първоначална цел е да изгради общност и да осигури безопасно пространство за общуване на лесбийките и бисексуалните жени.

2. От един активистки лагер се ражда идеята за Sofia LGBTI Community Fest

Чрез тясната си работа с общността екипът на „Билитис“ забелязва нуждата от по-нататъшно развитие на потенциала на младите активисти, запознаването им с историята на международното ЛГБТИ движение, както и от развиване на уменията им за работа с институциите. Ето защо през август 2015 г. във Варна се организира първият летен активистки лагер за лесбийки и бисексуални жени. Лагерът привлича 15 участнички от цялата страна. В хода му се ражда идеята участничките да разкажат за инициативата чрез фотографска изложба, която в последствие получава по-нататъшно развитие и се ражда първото издание на Sofia LGBTI Art Fest, по-късно Sofia LGBTI Community Fest. Центърът за култура и дебат „Червената къща“ е основен домакин на феста и ценен партньор на „Билитис“ в продължение на 10 години, през които предоставя безопасно пространство и безплатна подкрепа за осъществяването на арт инициативата.

През декември 2019 г. София ЛГБТИ фест на общността също празнува своята 15-годишнина, като предлага богата програма, състояща се от работилници, дискусии, изложби, театрален спектакъл, магически сесии и финално парти с драг изпълнения.

3. Принос към академичните изследвания на сексуалността

Основната цел на Моника Писанкунева като основател на „Билитис“ е да допринесе за промяна на отношението към ЛГБТИ хората във всички области в страната. Още в началото на 2000 г. Моника води факултативен курс „Сексуални идентичности“ в Нов български университет, в който създава сред студентите информираност за историята на сексуалните и половите идентичности, както и за историята на движението за равни права на лесбийките, гей мъжете и транс хората. Рамкирането на темата като обект на академично изследване е един от методите, които Моника използва, за да постигне критично преосмисляне на нормите, които дискриминират ЛГБТИ. Въпреки интереса на студентите, курсът отпада от програмата 2 години по-късно. Тогава Моника решава да прехвърли ролята за развитието на научните изследвания върху сексуалните и половите идентичности на създадената от нея фондация. Тази идея намира своето продължение в редица изследвания и публикации, реализирани от „Билитис“. Осъзнавайки важността на този тип изследвания, Билитис се развива като междусекторна организация, която от самото начало се фокусира върху задълбоченото/комплексното разбиране на сексуалните и половите идентичности, инициирайки проучвания и анализи на разнообразието в ЛГБТИ общността.

4. Защитник на правата на транс и интерсекс хората

Билитис е сред първите, които започват да водят дела за правно признаване на пола на транс хората; през 2012 г. публикува анализ на правната практика в тази сфера от 2000 г. насам. Фондацията се свързва с няколко български адвокати с опит в областта на правата на човека и помага за повишаване на чувствителността им към нуждите на транс и интерсекс хора. През 2015 г. „Билитис“ открива първото дело за правно признаване на пола на интерсексуален човек в България, което има успешен изход през 2017 г. През годините фондацията предоставя индивидуални консултации в подкрепа на транс и интерсекс хора, включително ги насочва към подходящи лекари и адвокати и осигурява помощ под формата на дрехи и покриване на медицински разходи на хора, живеещи в крайна бедност. Помощта, която организацията предоставя на транс и интерсекс хора, обаче не се ограничава само до хора извън Билитис. С течение на времето става ясно, че някои от членовете на управителния съвет, които при основаването на организацията се самоопределят като лесбийки, са интерсекс или транс хора. Подкрепата, която са получили от Билитис, им дава смелост да разкрият своята полова идентичност.

Така „Билитис“ става първата организация в България, която включва транс и интерсекс хора в изпълнителния си екип, а от 2009 г. започва системна работа за тяхната видимост и права.

5. Групите за взаимопомощ – наша запазена марка

Още от самото си основаване през 2004 г. Билитис започва да организира групи за взаимопомощ, насочени към лесбийки, бисексуални жени и транс хора. Единствените места за срещи тогава са така наречените „безопасни пространства“ като частни домове или приятелски настроени към ЛГБТИ обществени места като Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и някои от кръчмите на общността. В края на 2017 г. групата за самопомощ за лесбийки и бисексуални жени се възражда под името QueerFemme, като включва и транс и куиър жени. Вдъхновени от нейния успех, с активното участие на членовете на „Билитис“, оживяват още две групи за самопомощ: група за ЛГБТИ младежи с името BraveLab и T.I.A. за транс и интерсекс хора. Тези групи осигуряват на своите участници безопасно пространство за споделяне, получаване и даване на подкрепа, развиване на способностите им и принос към развитието на ЛГБТИА общността.

6. Билитис поема организацията на София Прайд

След като през 2008 г. се провежда първият по рода си София Прайд, през 2009 г. съществува риск вторият прайд никога да не се състои, тъй като организацията, инициирала създаването му, внезапно прекратява дейността си. В съответствие с тогавашните законови процедури организацията на шествието изисква юридическо лице, което да поеме координацията с публичните институции. Така през пролетта на 2009 г. Билитис поема ролята да комуникира със Столична община и СДВР (Столична дирекция на вътрешните работи) във връзка с осигуряването на мерки за безопасност и сигурност. Фондацията поема и ангажимента да управлява бюджета на прайда, като гарантира отчетност пред обществеността за получените дарения и направените разходи.

От 2009 г. насам Билитис е контактна точка в рамките на организационния комитет на Прайда, който включва много индивидуални доброволци. След 2012 г. комитетът разширява състава си с присъединяването на Българския хелзинкски комитет и новоучредената Младежка ЛГБТИ организация „Действащи“, последвани от новоучредената фондация „GLAS“.

7. Училища за всички, включително ЛГБТИ – първият ни международен проект

През 2011 г. проектът „Училища за всички“ си поставя за цел да намали хомофобията и трансфобията в училищата, като създава интерактивни помагала за учителите, които си сътрудничат при въвеждането на ЛГБТИ темите в училищната среда. Това е първият ни международен проект, изпълняван съвместно с Датския институт по правата на човека и общо 10 правозащитни организации от 10 европейски държави. Две училища в София си партнираха с нас по проекта, а 4 учители участваха в обучение в Дания, за да повишат компетентността си за водене на информиран разговор по теми, свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност. В резултат на проекта бяха въведени пилотни образователни модули, които бяха посрещнати с голям интерес от учениците. Основното послание на проекта е, че всеки учител може да използва част от времето си, за да разговаря с учениците за нещата от живота и да формира приемаща и информирана позиция по въпросите, свързани със сексуалната ориентация и половата идентичност. Това послание е валидно и днес и ние продължаваме работата си за развитие на приобщаващото образование в България.

За „Билитис“ това е важна стъпка към международен активизъм и поставяне на основите за работа в областта на образованието, както и начало на трайни дейности в партньорство с ЛГБТИ организации от Европа и света.

8. Първият спечелен съдебен процес на интерсекс лице за законно признат пол

Павел Найденов, съпредседател и един от основателите на „Билитис“, стана първият интерсекс човек, който промени гражданския си пол в документите си за самоличност в България. На 22 февруари 2017 г., след две обжалвания на предишни съдебни резултати, Пол печели дело в Софийския граждански съд, което води повече от две години. Това позволява за първи път в България интерсексуален човек да промени документите си за самоличност в съответствие с пола, с който се идентифицира. Във връзка с решението на съда Пол споделя, че празнува втория си рожден ден: „Моята лична кауза е промяна на отношението към интерсексуалните хора и спиране на травмиращите и ненужни медицински практики за „моделиране“ на пола сред интерсексуалните деца, на които бях подложен като тийнейджър.“

За дългогодишната си дейност в защита на правата на интерсексуалните хора Пол получи специалната награда „Упоритост и смелост“, която се връчва от Българския хелзинкски комитет за принос в областта на правата на човека.

9. Работа в областта на спорта

Полето на спорта често е – недостъпно и неблагоприятно за ЛГБТИ хората. Много ЛГБТИ спортисти се страхуват да се разкрият или да се откажат от спорта, защото се сблъскват с подигравки, отхвърляне и дори агресия. От самото си основаване Billitis включва спортни дейности като волейболен клуб за лесбийки, футболни спортни уикенди за жени и други дейности, които не са просто начин за забавление, а призив за повече толерантност в областта на спорта. Така Billitis става член на международната мрежа FARE (борба срещу дискриминацията във футбола) и EGLSF (Европейска спортна федерация на гейовете и лесбийките), а през 2014 г. организира Фестивал на толерантността в спорта. Фестивалът включва прожекции, изложби и спортни събития. Специални гости са Пол Елиът, посланик на FARE и бивш играч на английския футболен клуб „Челси“, и Клаус Хойслейн, президент на EGLSF.

Вдъхновен от опита на Билитис в областта на спорта, през 2018 г. екипът добави нов член към София Прайд – спортния фестивал София Прайд Спорт, предлагащ различни спортни събития като част от пълната програма на Прайда, насочена към ЛГБТИ хората и техните поддръжници.

Мечтата ни е да преодолеем предразсъдъците в спорта към ЛГБТИ хората, особено към небивалиците, към всички, които не са в рамките за мъж и жена и са се сблъсквали с обиди и ограничения. Искаме всички ЛГБТИ хора да имат достъп до безопасни спортни пространства.

10. Работа в областта на застъпничеството

След 2009 г. Билитис разширява дейността си в областта на застъпничеството. Първите застъпнически инициативи са свързани със София Прайд и настояване пред институциите да се отмени изискването за заплащане на охрана от страна на организаторите на събитието. През 2014 г. поради повишеното внимание към правата на ЛГБТИ във връзка с евроизборите, Билитис организира кампанията „Излез за правата на ЛГБТИ“ в България, в която кандидатите за евродепутати трябва да заявят публично подкрепата си за ЛГБТИ общността, като подпишат официално обещание, че ще защитават правата на ЛГБТИ, ако бъдат избрани. Благодарение на кампанията четирима от кандидатите от България подписват ComeOutPledge, разпространена на европейско ниво от ILGA Europe, като един от тях – Илхан Кючук, е избран за евродепутат. В същото време Билитис прави мониторинг на речта на омразата по време на кампанията за евроизборите заедно с Центъра за междуетническа инициатива и публикува доклад с резултатите.

След тази успешна кампания продължихме с много застъпнически дейности в различни области като: подобряване на достъпа до терапия за пациенти с ХИВ, като през 2018 г. успяхме да издействаме предписване на дългосрочни приеми за антиретровирусна терапия; брачно равенство и право на свободно движение на еднополовите семейства в ЕС, в чиято подкрепа през 2019 г. събрахме над 17 000 подписа в петиция на европейско ниво; и инкриминиране на престъпление срещу ЛГБТИ като престъпление от омраза в българското законодателство. През май 2019 г. отново се присъединихме към кампанията на ILGA-Europe ComeOutPledge, която призова кандидатите за депутати в Европейския парламент да защитават човешките права, а независимо от лошата социална сцена г-н Тома Белев от „Демократична България“ подписа публично обещание. За всички инициативи работим съвместно с колегите от фондация GLAS и Младежка организация „Действие“.

Билитис прилага застъпнически подход, основан на факти, като аргументите за нашите кампании са изнесени от качествени изследвания, които провеждаме и те отговарят на нуждите на ЛГБТИ общността. В същото време застъпническите ни действия целят да подобрят прилагането на антидискриминационното законодателство и международните правни стандарти, към които България се е присъединила.

11. Създаване на ресурси

Липсата на каквито и да било данни за ЛГБТИ хората в България доскоро беше пречка, която затрудняваше работата ни. Ето защо през 2010 г. ние станахме първата ЛГБТИ организация, която започна да прави проучвания сред общността с цел да научи повече за живота на ЛГБТИ хората в България, за техните преживявания, трудности и успехи. Областите, в които сме правили изследвания досега, са: насилие по време на среща и домашно насилие за лесбийки, бисексуални и транс жени; изследване на качеството и количеството на статуса на учениците и учителите в средните училища. Статус на ЛГБТИ семействата в България. Изследвания в областта на престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ. Резултатите от тези изследвания дават стабилна основа за нашата застъпническа дейност и работа с институциите. Във връзка с тези изследвания публикувахме много образователни материали.

  • Ръководство за работа с жертви на престъпления от омраза
  • Образователни материали за работещи в медицинска среда за ЛГБТИ пациенти
  • Ръководство за действие, ако сте станали жертва на престъпление от омраза за ЛГБТИ хора
  • Ръководство „Как да бъдем поддръжници на правата на интерсексуалните“

Тези материали са в основата на обученията, които провеждаме за специалисти, работещи с ЛГБТИ хора – хора, работещи в сферата на медицината, социални работници и представители на правоприлагащите органи.

12. Откриване на Rainbow Hub

ЛГБТИ общността не разполагаше с безопасно пространство за себе си, където хората да намерят подкрепа и да се чувстват свободни да бъдат себе си. Тази липса се усещаше дори не в ежедневната работа, а на всяко ЛГБТИ събитие, когато хората споделяха нуждата си да се срещат по-често и да споделят помежду си.

През 2018 г. родихме една от смелите си мечти и отворихме Rainbow Hub, първия общностен ЛГБТИ център в България в партньорство с фондация GLAS и Младежка организация „Действащо лице“.

Rainbow Hub бързо се превърна в дом на ЛГБТИ общността в София, привлече много хора от цялата страна и стана чудесно място за срещи с нашите партньори от Европа и света.

13. Билитис на международната сцена

Като гражданска организация Билитис винаги се е стремяла да бъде коректив на институциите, като в същото време подкрепя и предоставя своето професионално мнение в различни национални, международни или междуправителствени организации. Гордеем се, че през годините успяхме да създадем силни партньорства и сме част от международната мрежа ILGA Europe, Transgender Europe, EGLSF (Европейска спортна федерация на гейовете и лесбийките), FARE (мрежа от организации, които се борят за преодоляване на дискриминацията във футбола и спорта) и OII Europe, която се бори за правата на интерсексуалните хора в Европа. Признание за приноса ни на европейската активистка сцена са международните позиции, заети от нашите колеги. Като дългогодишен активист за правата на интерсексуалните хора Павел Найденов е един от основателите на OII Europe и понастоящем е член на управителния съвет. Генералният мениджър на Билитис Лили Драгоева е регионален директор за Балканите и член на борда на InterPride, световната асоциация на организаторите на прайдове, както и секретар на борда на EPOA – Асоциацията на европейските организатори на прайдове.

Тези позиции ни помагат да допринесем за развитието на европейската ЛГБТИ общност и да поставим България на картата на международното движение за правата на ЛГБТИ, базирано на подкрепата и солидарността на същите организации в целия свят.

Като се започне от участието в международни форуми, през изготвянето на експертни доклади и се стигне до предоставянето на становища по актуални казуси, екипът на Билитис се е доказал като надежден партньор в подготовката на публични политики.

14. Нашият екип, известен още като „власт за хората

Започнал дейността си като 100% доброволна организация, днес Билитис се гордее със своя постоянен екип! Привличането и задържането на мотивирани професионалисти, избрали да работят в ЛГБТИ организация, е трудна задача. От двама души, работещи на гъвкаво работно време през 2009 г., през 2019 г. вече имаме четирима работодатели на пълен работен ден, един на гъвкаво работно време и над 10 постоянни доброволци. Експертната помощ на доброволци-професионалисти в различни области като уеб дизайн, онлайн маркетинг, организиране на спортни дейности и т.н. е едно от доказателствата за институционалното израстване на Билитис през последните години. Екипът на Билитис се състои от смели активисти, които работят за овластяването на ЛГБТИ общността. Опитни в ежедневните битки за права, водени като активисти, преди да заемат платена позиция в организацията, членовете на оперативния ни екип Лили Драгоева, Павел Найденов, Глория Филипова и Боряна Атанасова са сред най-изявените лидери на ЛГБТИ общността в България.

Без активните доброволци на Билитис не бихме могли да организираме и проведем успешно София ЛГБТИ фест на общността, София Прайд Спорт и самия София Прайд. Нямаше да можем да имаме редовно актуализиран уебсайт, снимки от събития и кампании, свързани със стратегическата комуникация. На всички доброволци, които отделят време и работят с пълно сърце за осъществяването на нашата мисия, искаме да кажем едно голямо БЛАГОДАРЯ!

15. Подкрепа от дарители и съмишленици – благодарим ви!

През годините Билитис успешно спечели доверието на различни дарители и финансиращи организации, които повярваха в нашата кауза и подкрепиха усилията ни за подобряване на средата за ЛГБТИ хората в България. Искаме да изкажем специални благодарности на женските фондове MamaCash, Astrea, Global Fund For Women и Urgent Action Fund, които бяха достатъчно смели да ни подкрепят в първите години от съществуването ни. Горди сме, че през последните няколко години зад Билитис застанаха дарители като Американското посолство в София, Европейската комисия и Фонд Активни граждани България във Финансовия механизъм на ЕИП.

Билитис нямаше да празнува своя 15-и рожден ден без много партньори и индивидуални дарители, така че на всички вас – ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ.