fbpx
Новини

За агресията срещу ЛГБТИ и силата на сплотената общност – коментар на Глория Филипова

Продължават посегателствата над първия общностен център в България Rainbow Hub. След първото нахлуване в общностния център преди две седмици, този понеделник пощенската кутия и едната табела във входа на ул. Любен Каравелов бяха изкъртени и откраднати. Тези случаи на агресия повишиха притесненията както у ЛГБТИ активистите, чието работно място е Rainbow Hub, така и у хората, които посещават редовно пространството. В емоционална публикация Глория Филипова от фондация Билитис сподели своите притеснения, но и своята мотивация да продължим с активната работа за постигане на приемаща среда за ЛГБТИ хората в България. Споделяме нейната публикация тук:

 

gloria 2 snimka„Хиляди пъти съм мрънкала колко тежка беше 2018та година с цялото джендър фиаско, хилядите заплахи и всичките антиутопийни развития в следствие на това. Едно единствено нещо ме поддържаше през цялото това време – ЛГБТИ общността в София, която преживява момент на огромен подем и сплотяване. Всички протести, в които стояхме рамо до рамо, всичкото избухване на Мадона и Галена, всичките брокатени прегръдки.

Още едно нещо обаче ме държеше мотивирана и в най-тегавите сутрини, когато съм била недоспала, параноична и на ръба на силите си. Това нещо беше моментът, в който завивам по Любен Каравелов и виждам знамето с дъгата как се вее от прозореца на Rainbow Hub. Тази всекидневна доза надежда ми беше отнета наскоро, когато някакъв фашон влезе в Хъба, изкърти знамето заедно със стойката и си тръгна. Отнета ми беше и останалата капка спокойствие, след като вчера някой изкърти вратата на пощенската ни кутия и ни открадна табелата до входната врата на Хъба. От идеята, че някой, толкова изпълнен с омраза, е бил толкова близо до нас, ме побиват тръпки.

Днес организираме групова поръчка на спрейове за самозащита. Такъв е животът на ЛГБТИ хората в София в 21 век: стоим зад заключена решетка, споглеждаме се притеснено когато се звънне на вратата и си поръчваме спрейове за самозащита. Сега си тръгвам, за да работя от вкъщи, понеже ме е страх да остана сама в офиса.

Кажете ми пак, че никой не ни пречи да си живеем живота. Питайте ме пак защо ходя на Прайд.

Организирайте се, хора, бъдете активни и си отстоявайте правата, че и без това не са много. Ходете на протести, ходете на Прайд, доброволствайте, помагайте с каквото можете, докато все още ни е позволено. Ние продължаваме с джендърстването, ако трябва и 10 знамена ще сложим, но няма да се дадем, баси!“

 

Ако искаш да подпомогнеш ЛГБТИ общността в България, стани доброволец като се свържеш с нас ТУК.