Информация за дарението

Информация за донора

Изчакайте, докато ви препратим към Paypal. 
Изчакайте, докато обработим плащането. 
Моля, въведете информацията във всички полета
Моля, въведете коректен имейл
Моля, попълнете валидна сума

 

Във връзка с притеснителните събития от последните седмици, фондация „Ресурсен център Билитис“,  “Младежка ЛГБТ организация Действие” и фондация “ГЛАС” свикват пресконференция. Пресконференцията е насрочена за 22 март 2019 г. (петък) от 11:00 часа в Рейнбоу Хъб, намиращ се в гр. София, ул. Любен Каравелов 24, ет.1, ап.4.

 

На 16.03.2019 г. около 17 часа гологлав мъж нахлул в Рейнбоу Хъб и агресивно е счупил стойката на знамето, след което го взел и си тръгнал. Липсващото знаме, което е провокирало нападателя, е с цветовете на дъгата – символ на правата на ЛГБТИ хората по света.

 

Това не е изолиран случай на агресия към ЛГБТИ общността. Събития от последните три месеца показват нарастващи темпове на омраза и нетърпимост към ЛГБТИ хората:

  • През декември 2018 г. билбордове под наслов „Няма нищо страшно. Това е просто любов“ бяха вандализирани във Варна .
  • На 6 януари т.г. млада жена, лесбийка, бе нападната, бита и изпадна в комоцио.
  • На 12 февруари мъж нападна и удари с юмрук в лицето Галя Петкова, след като ѝ подвикнал “Педал долен! Да не съм те видял повече в този район!”.
  • От началото на март проекта “Балканска гордост #Balkan Pride”, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., е подложен на масирана атака, включително и от страна на партиите ВМРО и БСП Пловдив.
  • Миналата седмица спирките в Пловдив бяха облепени с плакати с невярно съдържание, насаждащи омраза към ЛГБТИ хората, а баркодът от тях води националистическия блог на форум „Бял Фронт“.
  • От днес Пловдив все по-малко прилича на Европейска столица на културата след като тютюневите складове в града осъмнаха с надпис „Без гей пропаганда в Пловдив. Крадци. Педали“.

 

Същевременно, резултатите от национално представително проучване за нагласите към ЛГБТИ общността през 2018 г., проведено по поръчка на Фондация “ГЛАС”, сочат за увеличаване на социалната дистанция спрямо ЛГБТИ хората и влошаване на нагласите към тази група. Над 65% от българите са посочили, че не желаят хомосексуални хора за съседи, с което се регистрират рекордно високи нива на отхвръляне за последните 20 години.

 

“От началото на 2019 г. има 15 нови заведени дела, 5 от които са за физическо насилие срещу ЛГБТИ хора” посочва адв. Деница Любенова. Според нея това е пряк резултат на подкрепяната от държавата дискриминация и реч на омраза срещу ЛГБТИ хората и липсата на адекватно законодателство. “Без намеса от държавата, проблемът няма да бъде решен. Напротив!”, споделя Димитър Богданов от Фондация “ГЛАС”.

 

Организациите фондация “Ресурсен център Билитис”, сдружение “Младежка ЛГБТ организация Действие” и фондация “ГЛАС” , поддържащи Рейнбоу Хъб, информират, че всички необходими мерки с цел осигуряване безопасността на хората, посещаващи ЛГБТИ центъра, са предприети. Едновременно с това, знамето на дъгата ще бъде върнато на неговото място в най-кратък срок, като символ на смелост, гордост и вяра в отстояване на свободата на ЛГБТИ хората в България.

 

За участие в пресконференцията е необходима предварителна регистрация на https://goo.gl/forms/mTo3vGBXlXfkOoxD3, като организаторите си запазват правото да ограничат достъпа от съображения за сигурност.

 

****

 

Рейнбоу Хъб е първият общностен ЛГБТИ център в България. Центърът е съвместен проект на фондация „Ресурсен център Билитис„, сдружение “Младежка ЛГБТ организация Действие” и фондация “ГЛАС”. “Отдавна мечтаехме да имаме пространство, което да предлага информация и услуги на ЛГБТИ общността, в което да реализираме своите събитията и дейности, в което ЛГБТИ хората в България да се чувстват у дома си и в безопасност. От април 2018 г. тази мечта е факт. В Рейнбоу Хъб се случват десетки събития, предоставят се общностна и психологична помощ и безплатни правни услуги.