fbpx
Новини

Агресията срещу ЛГБТИ общността расте: млад мъж нахлу в Рейнбоу Хъб – първият общностен ЛГБТИ център в България

 

Във връзка с притеснителните събития от последните седмици, фондация „Ресурсен център Билитис“,  “Младежка ЛГБТ организация Действие” и фондация “ГЛАС” свикват пресконференция. Пресконференцията е насрочена за 22 март 2019 г. (петък) от 11:00 часа в Рейнбоу Хъб, намиращ се в гр. София, ул. Любен Каравелов 24, ет.1, ап.4.

 

На 16.03.2019 г. около 17 часа гологлав мъж нахлул в Рейнбоу Хъб и агресивно е счупил стойката на знамето, след което го взел и си тръгнал. Липсващото знаме, което е провокирало нападателя, е с цветовете на дъгата – символ на правата на ЛГБТИ хората по света.

 

Това не е изолиран случай на агресия към ЛГБТИ общността. Събития от последните три месеца показват нарастващи темпове на омраза и нетърпимост към ЛГБТИ хората:

  • През декември 2018 г. билбордове под наслов „Няма нищо страшно. Това е просто любов“ бяха вандализирани във Варна .
  • На 6 януари т.г. млада жена, лесбийка, бе нападната, бита и изпадна в комоцио.
  • На 12 февруари мъж нападна и удари с юмрук в лицето Галя Петкова, след като ѝ подвикнал “Педал долен! Да не съм те видял повече в този район!”.
  • От началото на март проекта “Балканска гордост #Balkan Pride”, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., е подложен на масирана атака, включително и от страна на партиите ВМРО и БСП Пловдив.
  • Миналата седмица спирките в Пловдив бяха облепени с плакати с невярно съдържание, насаждащи омраза към ЛГБТИ хората, а баркодът от тях води националистическия блог на форум „Бял Фронт“.
  • От днес Пловдив все по-малко прилича на Европейска столица на културата след като тютюневите складове в града осъмнаха с надпис „Без гей пропаганда в Пловдив. Крадци. Педали“.

 

Същевременно, резултатите от национално представително проучване за нагласите към ЛГБТИ общността през 2018 г., проведено по поръчка на Фондация “ГЛАС”, сочат за увеличаване на социалната дистанция спрямо ЛГБТИ хората и влошаване на нагласите към тази група. Над 65% от българите са посочили, че не желаят хомосексуални хора за съседи, с което се регистрират рекордно високи нива на отхвръляне за последните 20 години.

 

“От началото на 2019 г. има 15 нови заведени дела, 5 от които са за физическо насилие срещу ЛГБТИ хора” посочва адв. Деница Любенова. Според нея това е пряк резултат на подкрепяната от държавата дискриминация и реч на омраза срещу ЛГБТИ хората и липсата на адекватно законодателство. “Без намеса от държавата, проблемът няма да бъде решен. Напротив!”, споделя Димитър Богданов от Фондация “ГЛАС”.

 

Организациите фондация “Ресурсен център Билитис”, сдружение “Младежка ЛГБТ организация Действие” и фондация “ГЛАС” , поддържащи Рейнбоу Хъб, информират, че всички необходими мерки с цел осигуряване безопасността на хората, посещаващи ЛГБТИ центъра, са предприети. Едновременно с това, знамето на дъгата ще бъде върнато на неговото място в най-кратък срок, като символ на смелост, гордост и вяра в отстояване на свободата на ЛГБТИ хората в България.

 

За участие в пресконференцията е необходима предварителна регистрация на https://goo.gl/forms/mTo3vGBXlXfkOoxD3, като организаторите си запазват правото да ограничат достъпа от съображения за сигурност.

 

****

 

Рейнбоу Хъб е първият общностен ЛГБТИ център в България. Центърът е съвместен проект на фондация „Ресурсен център Билитис„, сдружение “Младежка ЛГБТ организация Действие” и фондация “ГЛАС”. “Отдавна мечтаехме да имаме пространство, което да предлага информация и услуги на ЛГБТИ общността, в което да реализираме своите събитията и дейности, в което ЛГБТИ хората в България да се чувстват у дома си и в безопасност. От април 2018 г. тази мечта е факт. В Рейнбоу Хъб се случват десетки събития, предоставят се общностна и психологична помощ и безплатни правни услуги.