София Прайд Спорт

Спорт за всички
Sofia Pride Sport 2022
Очаквайте скоро

Сферата на спорта често е недостъпна и неприветлива за ЛГБТИ хората. Много ЛГБТИ спортисти се страхуват да се разкрият или се отказват от спортуването, тъй като срещат подигравки, отхвърляне и дори агресия. Още от създаването си, Билитис включва спортни дейности, като например волейболен клуб за лесбийки, спортни уикенди с футбол за жени и други дейности, които са не просто начин за забавление, но и призив за повече толерантност в спорта. Така Билитис става член на международната мрежа FARE (бореща се срещу дискриминацията във футбола) и EGLSF (Европейската гей и лесбийска спортна федерация), а през 2014 г. организира Фестивал за толерантност в спорта. Фестивалът включва прожекции, изложби и спортни събития, чиито специални гости са Пол Елиът, посланик на FARE и бивш играч на английския футболен клуб Челси, и Клаус Хойслайн, президент на EGLSF.

Черпейки вдъхновение от опита на Билитис в сферата на спорта, през 2018 г. екипът прибави нов член към семейството на София Прайд – спортният фестивал София Прайд Спорт, предлагащ разнообразни спортни събития като част от богатата програма около прайда, насочени към ЛГБТИ хора и техните съмишленици. 

В различните издания на София Прайд Спорт от 2018 г. досега сме реализирали турнири по футбол, волейбол, тенис на корт и тенис на маса, 3-километрово бягане по двойки, семинари за холистично здраве и здравословен начин на живот, тренировки по мобилност, семинари за самозащита, уъркшопи по воугинг и бачата, и други.

Наша мечта е всички ЛГБТИ хора да имат достъп до включващи и безопасни спортни пространства, свободни от предразсъдъци и стереотипи. 

Включи се: Свържи се с нас и стани доброволец!

Последвай София Прайд Спорт във Facebook:

Стани дарител в Билитис!

Виждаш себе си като част от промяната и искаш да подкрепиш дейността ни? Това е страхотно! Виж начините да го направиш.

Дари ни бъдеще!