Информация за дарението

Информация за донора

Изчакайте, докато ви препратим към Paypal. 
Изчакайте, докато обработим плащането. 
Моля, въведете информацията във всички полета
Моля, въведете коректен имейл
Моля, попълнете валидна сума

Come Out 4 EU

Първи кандидат за депутат в Европейския парламент от България подписа публичното обещание в подкрепа на равноправието на ЛГБТИ ComeOut Pledge

 

В Деня на Европа, 9 май 2019 г., и в навечерието на изборите за Европейски парламент, фондация „Ресурсен център Билитис“ организира дискусия за правото на свободно движение на семейства с партньори от един и същи пол в рамките на Европейския съюз. Основен фокус на събитието бе дискусията с кандидата за евродепутат от „Демократична България“ – Тома Белев, дългогодишният активист за човешки права на ЛГБТИ хората и основател на Билитис – Моника Писанкънева, и Зарица Георгиева от Зелено движение, с модератор Юлиана Методиева, главен редактор на платформата за човешки права „Маргиналия”.

Водещата дискусията коментира, че ценността да се бориш за правата на различните в България е било едно от най-важните условия за изграждане на активно гражданско общество през годините на преход. Акцент на разговора бе възприемането и решението на проблемите на еднополовите двойки в България на правно ниво, чрез натиск върху политиците да изпълняват и познават задълженията си, и да не бягат от теми, свързани с погазването на правата на малцинствените групи в България поради страх и неразбиране. Бе представен и положителният опит на немските зелени, които са задали успешния модел на обединяването на различни каузи под общия знаменател на борбата за защита на правата, гарантирани от европейското законодателство.

В време на дискусията, Моника Писанкънева разказа за кампанията на ИЛГА-Европа ComeOut в рамките на Евроизбори 2019, която призовава кандидатите за евродепутати да защитят правата на човека. „Основните ценности, на които се основава ЕС – зачитане на човешкото достойнство и правата на човека, свободата, демокрацията, равенството и върховенството на закона – са поставени под въпрос. Ето защо ние от Билитис се обръщаме към кандидатите за членове на Европейския парламент с призив “да се разкрият” като подпишат публичното обещание, и по този начин се ангажират да укрепват защитата в законодателството и политиката на ЕС по отношение правата на ЛГБТИ хората, да дават глас на общностите, които не могат да бъдат чути, и да поддържат активен диалог с ЛГБТИ активисти и организации“, апелира Моника Писанкънева.

Провокиран от апела на г-жа Писанкънева, след края на срещата г-н Тома Белев от „Демократична България“ подписа публичното обещание, с което се ангажира да работи като застъпник за правата на ЛГБТИ хората, ако бъде избран за депутат в Европейския парламент.