fbpx
Новини

Билитис взе участие на международната спортна конференция „Sport Disrupted: Sex_uality Matters” в Берлин

от 01.11.2019No Comments
Berlin Conference

На 30 и 31 октомври в Берлин се състоя международната ЛГБТИ спортната конференция Sport Disrupted: Sex_uality Matters, организирана от женския футболен клуб Discover Football, в която Билитис взе участие в ролята си на партньор по Еразъм+ проекта „Diverse Identities in Sport”. Като част от конференцията активисти, спортисти, спортни политици и социални учени разглеждаха ефектите от половата бинарност и хетеронормативността както в любителския, така и в професионалния спорт.

Силен старт на конференцията даде документалният филм Strive to the Rhythm: Queer Disruptions in Sport от Мария Такаш, който разкрива историите на настоящи и бивши ЛГБТИ спортисти от страни като Унгария, България, Германия, чиито истории никога не са били разказвани и все са оставали невидяни и нечути. Един от тези спортисти е Пол Найденов от Билитис, който за кратко се връща в детството си, за да разкаже емоционалната си история на интерсекс човек и бивш спортист и пътя, през който са преминали той и родителите му.

Вторият ден от конференцията бе изпълнен с уъркшопи, пърформънси, лични истории, панелни дискусии и интервюта, в които се засегнаха и обсъдиха теми като какви последици може да имат хомофобията/трансфобията/автохомофобията върху ежедневието на един спортист, как да овластим един ЛГБТИ спортист, как би изглеждал един приобщаващ и небинарен спортен свят и какво може да научи професионалният спорт от grassroot проектите.

В рамките на конференцията изпълнителният директор на Билитис – Лилия Драгоева подготви уъркшоп –дискусия на тема “Как да се справим с ЛГБТИ-фобията”, по време на който запозна участниците със ситуацията на ЛГБТИ хората в България и как макар спортът в България все още е място за разпространяване на ЛГБТИ-фобия, Билитис прави първите стъпки в противодействие и справяне с нея.

По същото време Мирослава Манавска – спортен координатор на Билитис взе участие в панела „Развиване на ЛГБТИ+ спортно движение”, разказвайки за вече двугодишния спортен опит на Билитис, а Пол Найденов – в панелната дискусия “Отвъд биологията – предизвикателствата на небинарния спортен свят”, в която разказа своята лична история на интерсекс човек и бивш спортист и промените, през които е минал.

Конференцията завърши с интервю с Хедвиг Линдал, футболистка от Националния футболен отбор на Швеция, която сподели за израстването си като гей жена, първите си стъпки във футбола и живота й сега като спортист, съпруга и майка.

Photo credits: Discover Football, discoverfootball.de