fbpx
Новини

Екипът на Билитис взе участие в годишната конференция на ИЛГА-Европа в Прага между 23 и 26 октомври 2019

от 27.10.2019No Comments
ILGA Conferece

Темата на 23-тата годишна конференция на ИЛГА-Европа е „По-силни заедно“. В годината, когато отбелязваме 50 години от Стоунуолските бунтове, дали началото на движението за равноправие на ЛГБТИ по света, е особено важно да си припомним, че постигнатите победи могат лесно да бъдат отнети, а пътят към равенството съвсем не е извървян докрай. Ето защо конференцията постави фокус върху засилващите се процеси на отхвърляне на ЛГБТИ хората и техните права. В много страни в Европа е от изключителна важност да се предприемат действия както за продължаване на защитата и приемането на ЛГБТИ хората, така и за осуетяване на много сериозни опити за накърняване на човешките права. В този контекст, конференцията е момент, определящ дневния ред за европейските ЛГБТИ движения и приоритетите за следващата година.

[vc_single_image image=“3111″ img_size=“large“ alignment=“center“ css=“.vc_custom_1573940951414{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;}“]

И тази година екипът на Билитис взе активно участие в конференцията. Изпълнителният директор Лилия Драгоева, съпредседателят на Борда Пол Найденов и Глория Филипова, проектен и комуникационен мениджър, участваха в редица уъркшопи и семинари, споделяйки повече за ситуацията в България и работата на Билитис. Освен това, Лилия Драгоева беше говорител в рамките на два уъркшопа от програмата на конференцията.

Първият уъркшоп бе посветен на представяне на резултатите и основните препоръки от проведено изследване на дискурса за т.нар. „джендър идеология“. През изминалата година ИЛГА-Европа и партньорски организации от България, Украйна, Полша и Северна Македония заедно с екип от експерти проведоха проучване на обществените нагласи. В своята презентация Лилия акцентира върху основното заключение от проучването, че българите приемат нуждата от равноправие на абстрактно ниво, но когато стане въпрос за правата на определени групи хора (като ЛГБТИ хора, роми), се появява съпротива за осигуряване на тяхното равноправие.

„Поради тази причина не е учудващо и масово споделеното в рамките на проучването мнение, че проблем с равноправието на ЛГБТИ хората в България няма, а липсата на достъп до озаконяване на еднополовите семейства не се счита за нарушение на права,“ коментира Лилия Драгоева.

[vc_single_image image=“3112″ img_size=“large“ alignment=“center“ css=“.vc_custom_1573940962061{padding-top: 50px !important;padding-bottom: 50px !important;}“]
Вторият уъркшоп, на който екипът на Билитис бе съорганизатор, беше посветен на темата за ЛГБТИ и спорт. Лилия Драгоева представи опита на Билитис в създаването на София Прайд Спорт – поредица от спортни събития в рамките на програмата на София Прайд, стартирал през 2018 г. Сред засегнатите въпроси в рамките на последвалата дискусия бяха как ЛГБТИ спортът отразява проблемите и предизвикателствата в по-широкото движение за ЛГБТИ права и кои са пресечните точки между двете, кои пресечни перспективи биха могли да се развият в ЛГБТИ спортовете и как ЛГБТИ спортът в днешно време е способен да въздейства на мейнстрийм спорта за постигане на равенство и приобщаване. Панелисти в уъркшопа бяха представители на European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF), AICS от Италия и Diversport от Испания.