fbpx
Новини

София Прайд: Фашизмът не е мнение, а престъпление

Организационният комитет на София Прайд застава в солидарност с българските граждани от ромски произход в Габрово, принудени да напуснат града от масовото насилие и омраза по време на протестите там. За пореден път битов инцидент е използван като повод за нагнетяване на етническо напрежение, целящо да превърне ромите в изкупителна жертва за растящото социално напрежение и повсеместната икономическа несигурност в страната. Свидетели сме на поредното възпроизвеждане на познатия сценарий, в който повтаряните и затвърждавани от най-високо ниво с десетилетия лъжовни стереотипи за ромската общност с цел натрупването на политически дивиденти са първата стъпка към омразата, която постепенно заема още по-застрашителни форми и ескалира във физическо насилие.

 

Нашата ЛГБТИ общност добре знае връзката между реч на омразата и преминаването ѝ във физическо насилие – борбата срещу т.нар. „джендър идеология“ придоби чудовищни размери. Всяко споменаване на ЛГБТИ въпроси предизвиква скандал, а нашият общностен център Rainbow Hub беше нападнат четири пъти за последния месец.

 

С оглед на това ние обявяваме нашата категорична позиция срещу демонизацията на ромската общност и настояваме за обезпечаването на безопасното връщане на прокудените ромски семейства от Габрово и възстановяване на разрушеното им имущество. Събитията в последната седмица показаха по красноречив начин, че жителите на града от ромски произход са неразделна част от местната общност. Не разделение, а солидарност и социално включване ще доведат до достойни условия за живот на местната общност и всички нейни членове.

 

Същевременно, на фона на растящата омраза и нетърпимост към различни маргинализирани общности, София ще бъде домакин на среща на неонацистки организации от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия на 20 април, рождения ден на Хитлер.

 

Организационният комитет на София Прайд изразява своята дълбока загриженост по отношение на бездействието на българските власти пред нарастващата фашизация и превръщането на столицата в пространство, позволяващо свободно разгръщане на платформите на неонацистите от цяла Европа. Комитетът категорично осъжда опитите на БНС за реабилитация на националсоциализма и се обявява против провеждането на нацистки събития и срещи в България.