fbpx
Новини

Билитис се присъедини към Меморандум срещу речта на омразата

 

В рамките на вълнуващата заключителна церемония в Централната Софийска синагога във връзка с честванията по повод 76-та годишнина от спасяването на българските евреи на 10 март, Билитис, заедно с още 10 неправителствени организации, се присъедини към Меморандум срещу речта на омразата.

През месец февруари 2019 г., Организацията на евреите в България “Шалом” и фондация GLAS поставиха началото на изграждането на партньорска мрежа от български неправителствени организации, обединени от желанието да живеят в гражданско общество без разделения, прояви на нетолерантност и реч на омразата. Съмишленици в рамките на мрежата, споделяща обща визия за България като част от демократичното семейство на Европа, са още организациите Асоциация на европейските журналисти – България, Асоциация на семейства за партньорство в психиатрията, Български фонд за жените, Български хелзинкски комитет, JAMBA, Национална асоциация за приемна грижа, Сдружение „Маргиналия“, Движение на българските майки и МАЙКО МИЛА.

 

 

„Изграждането на мрежи от единомислещи хора, обединени от желанието България да се развива като модерна европейска страна, е от изключителна важност за успеха на тази кауза. Подобно обединение изпраща силно послание, че България е държава, в която речта на омразата, дискриминацията и отхвърлянето няма да бъдат толерирани“, коментира Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Билитис.

 

В рамките на събитието, обръщения към гостите отправиха домакинът на церемонията и председател на Централния Израелтянски Духовен Съвет г-жа София Коен, Националният координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата г-н Георг Георгиев, Посланик Роналд Лаудер – Президент на Световния еврейски конгрес и доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България “Шалом”. Тържествената церемония приключи с музикални изпълнения на цигуларят-виртуоз маестро Марио Хосен и негови ученици.