Информация за дарението

Информация за донора

Изчакайте, докато ви препратим към Paypal. 
Изчакайте, докато обработим плащането. 
Моля, въведете информацията във всички полета
Моля, въведете коректен имейл
Моля, попълнете валидна сума

През 2018 към семейството на София Прайд се присъедини София Прайд Спорт.

София Прайд Спорт е инициатива на Билитис и има за цел да обвърже спортния дух и здравословния начин на живот с важни за ЛГБТИ общността каузи, като събира ЛГБТИ хора и съмишленици на приятелски състезания, открити уроци и разнообразни уъркшопи и семинари.

Първото издание на София Прайд Спорт включваше 6 спортни събития, като началото постави открит урок по бачата  за еднополови двойки на 13ти май в Easy Club, воден от инструкторите по танци Стъни и Йоанна, които разчупиха традиционно изпълняваният от разнополова двойка танц. По този начин събитието даде възможност на участниците да се потопят в ритъма на горещия танц, танцувайки с партньор от същия пол.

Най-мащабното събитие от програмата на София Прайд Спорт беше Equality Run, 3км бягане по двойки, целящо да покаже солидарност с хората, които живеят с ХИВ. Бягането се проведе на 19ти май, в навечерието на Световния ден на свещи за солидарност с живеещите с ХИВ от 11:00 в Парк Заимов. По време на събитието CheckPoint Sofia извърши анонимно и безплатно тестване за ХИВ, а GLAS Foundation ще разпространиха информационни материали за безопасен секс и презервативи. На място всеки можеше да получи консултация по темата от доброволци на организациите.

Също на 19ти май, от 15:00 часа се проведе уъркшоп по улична самозащита, базиран на китайското бойно изкуство Винг Чун, чиято основна цел е преодоляването на физически по-силен нападател/и в близка дистанция. Уъркшопът ще беше воден от сертифицираните инструктори по Винг Чун: Си-джей Алекс Борева и Си-хинг Константин Кръстев

София Прайд Спорт срещна Sofia Pride Arts на 25ти май със съвместна воугинг работилница. Воуг (Vogue) или воугинг е силно стилизиран танц, създаден през 80-те години на миналия век. Той води началото си от танцувалната сцена в квартал Харлем (Ню Йорк), и е развит от афроамериканската ЛГБТИ+ общност в града. Миряна Ташкова, Виктор Странски и танцьорите от Femmination запознаха участниците с някои от основните стилове във воугинга и ги въвлякоха в хореографията, която бяха подготвили за шествието на София Прайд 2018! Уъркшопът се проведе във Фабрика Автономия от 19:00 часа, а след това всеки имаше възможност да изпита новите си воуг умения на Куиър парти, което започна след уъркшопа на същото място.

София Прайд Спорт включи и един от най-обичаните в България спортове. На 27ми май между 16:00 и 19:00 в спортен комплекс „Мир и Дружба“ се проведе Футболен турнир срещу хомофобията. Футболът е най-разпространеният спорт в света, който за съжаление често е заобиколен от редица стереотипи за половете и създава хомофобна и трансфобна среда. Целта на турнира бе, чрез спортсменство и борбен дух, да пребори дискриминацията и стереотипите за ЛГБТИ хората и да призове към повече включване на малцинствени групи в спорта. Турнирът бе подкрепен от мрежата FARE – организация, която обединява всички, които се борят с неравенството и дискриминацията във футбола и използват спорта като инструмент за социално включване.

В последното събитие от програмата на София Прайд Спорт поговорихме за основните принципи на здравословното хранене, каква е ролята на храната, почивката, водата и съня в ежедневието ни и как да си изградим балансиран режим, за да бъдем по-здрави и активни. То е проведе на 1 юни от 18:30 в A Hub.След семинара, участниците останаха да поиграят на дама и народна топка, и подкрепиха една благотворителна кауза – със закупуването на книжката „Приключенията на Анди и Ая“, подкрепихме каузата за пълноценно образование на глухите деца в България.

За новини и бъдещи събития, следете Фейсбук страницата на София Прайд Спорт.