Sofia LGBTI Community Fest

От общността за общността
LGBTI Community Fest 2024
Очаквайте скоро

Sofia LGBTI Community Fest е общностен фестивал, който се провежда всяка година през декември. Това е най-дълго съществуващия общностен фестивал в България, като води началото си от 2004 година, 4 години преди първото издание на София Прайд.

Kак се ражда идеята за Sofia LGBTI Community Fest?

В близката си работа с общността, още при създаването си през 2004 г. екипът на Билитис установява, че има нужда от допълнително развитие на капацитета на млади активисти, запознаването им с историята на международното ЛГБТ движение, както и от развитие на техните умения за работа с институции. Затова през август 2005 г. във Варна фондацията организира първия активистки летен лагер за лесбийки и бисексуални жени. Лагерът събира 15 участнички от цялата страна. По време на лагера се ражда идеята участничките да разкажат за инициативата чрез фотоизложба, която впоследствие се доразвива и така възникна първото издание на София ЛГБТ Арт Фест, днес Sofia LGBTI Community Fest. Центърът за култура и дебат “Червената къща” са основен домакин на Феста и безценен партньор на Билитис в продължение на 10 години, през които предоставят безопасно пространство и безвъзмездна подкрепа за разлизирането на арт инициативата. 

Sofia LGBTI Community Fest е общностен фестивал, който се провежда всяка година през декември. Това е най-дълго съществуващия общностен фестивал в България, като води началото си от 2004 година, 4 години преди първото издание на София Прайд.

Sofia LGBTI Community Fest днес

С всяка изминала година програмата включва все повече и разнообразни дискусии и уъркшопи, изложби, прожекции, партита и пърформанси, свързани с темите за ЛГБТИ и феминизма. Всяко издание включва между 10 и 15 различни събития, в които участват артисти и активисти както от България, така и от чужбина. 

Фестивалът цели да даде на ЛГБТИ общността платформа за общуване, информиране, подкрепа и забавление. Стараем се да засягаме разнообразни теми, които засягат всички букви от „ЛГБТИ“, както и различните пресечности на пол, етнос, раса, възраст, социален статус и други.

Ние даваме възможност за изява, както на опитни артисти и активисти, така и на всеки, който има желание и хъс да реализират своя идея за събития или инициатива.

Организатори: Фестивалът се организира от фондация Билитис и най-вече благодарение на всеотдайността на голяма група от доброволци, без които Фестът нямаше да го има.

Последвай Sofia LGBTI Community Fest в социалните мрежи: FacebookInstagram

Стани дарител в Билитис!

Виждаш себе си като част от промяната и искаш да подкрепиш дейността ни? Това е страхотно! Виж начините да го направиш.

Дари ни бъдеще!