Хуманитарен фонд на Фондация Билитис

Спешна помощ за нуждаещи се ЛГБТИ+ хора

За фонда

В хуманитарните инициативи, ЛГБТИ+ хората често са пренебрегвани. В най-добрия случай това може да се дължи на липса на културна компетентност, а в най-лошия – на системна дискриминация срещу ЛГБТИ+ хората на основа на тяхната сексуална ориентация и полова идентичност или изразяване. За съжаление, ЛГБТИ+ хората не винаги могат да разчитат на основните системи за помощ в кризисни ситуации. Същевремнно с това, по време на извънредни ситуации, ЛГБТИ+ хората също имат основно право на оцеляване и се нуждаят от достъп до храна, вода, транспорт, безопасно жилище, социална подкрепа, квалифицирана медицинска помощ и лекарства за ХИВ и хормонозаместваща терапия.

Билитис стартира своя Хуманитарен фонд през 2020 г. в отговор на пандемията от COVID-19 и подпомогна редица членове на нашата общност с финансова и психологическа помощ. Продължихме подкрепата си и през 2021 г., а от началото на руската инвазия в Украйна, Билитис разшири усилията на Фонда в подпомагането на бягащи от войната ЛГБТИ+ хора. Осъзнаваме, че нуждата от подкрепа е голяма и тя няма да изчезне в следващите седмици или дори години.

Как можем да помогнем

Ако сте ЛГБТИ+ български гражданин, бежанец или лице, търсещо убежище и се намирате в България, ние можем да Ви помогнем с:

  • Ваучери за храна
  • Разходи за медикаменти
  • Разходи за настаняване
  • Транспортни разходи
  • Терапия и консултации
  • Социална помощ

Вашата кандидатура ще бъде разгледана от екипа на Фонда и ще се свържем с вас възможно най-скоро с отговор на запитването Ви.

Кандидатствайте за финансова подкрепа

Напредъкът ни до момента:

70

ЛГБТИ+ хора подпомогнати

28000

лв. разпределени

Предишни кръгове

Помогнете ни за да продължим да подкрепяме ЛГБТИ+ общността

Даренията за хуманитарния фонд на фондация Билитис се предоставят директно на ЛГБТИ+ хора, семейства и общности. С даренията се осигурява незабавна помощ на ЛГБТИ+ хора, които се нуждаят от храна, облекло, подслон, медицински грижи (физически и психически), лекарства, транспорт за бягство или завръщане от/до родината им, както и други форми на хуманитарна помощ.

С подкрепата на:

Партньори