BraveLab

пространство за ЛГБТИ младeжи

От началото на 2018 година два пъти в месеца младежи между 15 и 29 години се срещат в първия общностен ЛГБТ център в София – Rainbow Hub, в рамките на младежката инициатива BraveLab. Тя е създадена по проекта „ЛГБТИ хората се надигат за промяна“, финансиран от „ИЛГА-Европа“.

Инициативата предоставя единственото защитено пространство на млади хора от ЛГБТИ общността, които да се срещат и обсъждат важни за тях теми, сред които осъзнаване на своята ЛГБТИ идентичност, разкриване, взаимоотношения със семейството, проблеми на учебното и работно място, психично здраве, превенция на ХИВ/СПИН и други СПИ. Целта на BraveLab е да се превърне в инкубатор на изграждането на уверени, можещи и смели млади лидери на ЛГБТИ общността, предоставяйки им пространство да развиват своите умения, да обменят идеи с връстници, и най-важното – да трупат вяра в собствените сили.

Срещите се провеждат през две седмици и събират между 20 и 30 младежи. В зависимост от интереса и нуждите на младите хора, в лабораторията на BraveLab се реализират различни експерименти – от провеждането на обучения, уъркшопи и дискусии, през арт занимания, подготовка и реализиране на инициативи, до менторска програма и срещи с различни гости.

Алхимик в лабораторията е Лилия Драгоевa, младежки работник и обучител с над 15-годишен опит, а понастоящем и изпълнителен директор на Билитис.

На гости на BraveLab

През месец февруари 2018 г. пространството BraveLab приветства и първият си гост – Джей Гилиам, старши експерт в глобалната програма на Human Rights Campaign във Вашингтон, САЩ, който разказа за работата си в една от най-големите и разпознаваеми ЛГБТИ организации в света, ЛГБТИ общностите в САЩ и сподели личната история на своето разкриване.

През март 2018 г. на гости на младите ЛГБТИ смелчаци бяха наши партньори и приятели – Цветелина и Никол от Националния център по наркомании, както и Явор Конов, координатор по програма “Сексуално здраве” на Младежката ЛГБТ организация “Действие”. С тях си говорихме за сексуално преносими инфекции с акцент върху ХИВ/СПИН, наркомании и различни зависимости.

През месец май 2018 г. групата имаше удоволствието да се срещне и с още един специален гост – Алан Акоста, Директор Стратегически инициативи в Лос Анджелис ЛГБТ Център – най-голяма ЛГБТ организация в света, която предоставя услуги на общността. Алан беше в България в рамките на обменна програма за професионалисти Professional Fellows Program, финансирана от Държавния департамент на САЩ, след като през есента на 2017 година Лилия, заедно с колегата си Димитър Богданов от Фондация GLAS, прекара един месец в ЛГБТ Центъра в Лос Анджелис.


Другите за BraveLab

Ето какво казват и участниците в BraveLab за своите преживявания като част от групата:

Brave Lab – мястото, където се осмелих да бъда повече себе си

Kaк BraveLab промени живота ми

BraveLab ми помогна да осъзная какви крачки съм направил като гей, като човек и като личност

BraveLab е безопасно пространство, в което споделяме истории и получаваме подкрепа

Срещите с приятели от ЛГБТИ общността ми идват като глътка чист въздух

В групите за взаимопомощ никой не те съди

За всеки ЛГБТИ човек е важно да има хора, които да го изслушат и да го разберат

Глория Филипова: Групите за самоподкрепа изграждат общност

Лилия Драгоева: Любовта ми към работата с младежи и страстта ми към ЛГБТИ активизма родиха BraveLab

Американският посланик Ерик Рубин на посещение в Rainbow Hub

Как да се включа?

Ако си на възраст между 14 и 29 години, самоопределяш се като принадлежащ/а към ЛГБТИ спектъра и искаш да станеш част от общност на вдъхновени и вдъхновяващи млади хора, BraveLab е твоето място!

Пиши ни на b.atanasova@bilitis.org

Очакваме те!

Заради въведеното извеънредно положение във връзка с Covid-19, редовните срещи на групата се провеждат онлайн.