fbpx
Новини

Позиция във връзка с изказването на Корнелия Нинова относно брошурата „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“ на фондация “Билитис”

Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени

Във връзка с изказването на Корнелия Нинова по време на разглеждането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование в Народното събрание на 07.08.2024 г., бихме искали да предоставим следните уточнения:

Брошурата „Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени“ е създадена по проект “Рейнбоу хъб” като инициатива от членове на общностната ни група за ЛБТИ жени – QueerFemme. Целта на брошурата е да предостави информация и подкрепа на ЛБТИ жени по въпроси, свързани със сексуалното здраве и безопасните сексуални практики. Тя е направена от и за ЛБТИ жени и по никакъв начин не е насочена към ученици или деца.

Не отговаря на истината твърдението, че Фондация Билитис е популяризирала или раздавала брошурата в български училища. Материалът се разпространява само и единствено онлайн, на сайта на Фондация Билитис, както и в общностния център Рейнбоу хъб и по време на София Прайд. Важно е да подчертаем, че Фондация Билитис не носи отговорност за това къде попадат наши материали след тяхното разпространение.

През годините многократно са разпространявани неверни твърдения, че материали на ЛГБТИ+ организации се раздават на деца и подрастващи и че целта на тези материали е да ги учат на сексуални практики.

Подобни изказвания от трибуната на Народното събрание, които не отговарят на истината, са изключително опасни. Те подтикват към дискриминация и нетолерантност към ЛГБТИ+ хората. Такива изявления подхранват предразсъдъците и насилието, с което нашата общност се сблъсква ежедневно.

Ние призоваваме обществеността и медиите да не се подвеждат по подобни лъжи и да проверяват достоверността и благонадеждността на информацията преди да я разпространяват. Нашата цел е да работим за благополучието и подкрепата на ЛГБТИ+ общността в България, като винаги се стремим да действаме с отговорност и прозрачност.

Фондация Билитис и QueerFemme остават отворени за диалог и сътрудничество с всички, които искат да разберат повече за нашата дейност и целите ни.