fbpx
НовиниПолезно

8 начина да бъдете съюзник на небинарните хора

14 юли е международен ден на небинарните хора, който има за цел да отбележи широкия кръг от хора по света, които се определят като небинарни. Знаете ли какво означава да си небинарен? Искате ли да разберете как можете по-добре да подкрепите небинарните хора? Ето няколко идеи!

Нека започнем с основните неща – какво означава термина „небинарност“?

Небинарност е събирателен термин за хора, чиято джендър идентичност не се вписва удобно в понятията „мъж“ или „жена“. Небинарните идентичности са разнообразни и могат да включват хора, които се идентифицират с някои аспекти на бинарните идентичности, докато други ги отхвърлят напълно.

Преживяванията на небинарните хора са разнообразни, те могат да се отъждествяват както с мъжки и женски, така и с флуидност между двете, междинност или да бъдат напълно извън тази бинарна идентичност.

Небинарен същото ли е като транс?

Не. Въпреки че терминът „транс“ обикновено обхваща хора, чиято джендър идентичност не съвпада с пола, който им е бил определен при раждането, някои небинарни хора не се възприемат като транс. Винаги е важно да уважаваме езика, който някой използва, за да определи себе си.

Транс хората могат да описват себе си, използвайки един или повече различни термини, включително (но не само) трансджендър, транссексуален, джендър-куиър, джендър-флуиден, небинарен, кросдресър, аджендър, биджендър, транс мъж, транс жена, транс мъжествен, транс женствен или друго.

Джендър идентичност и джендър изразяване.

За да се разберат по-добре небинарните идентичности е изключително важно да се разбере разликата между джендър идентичност и изразяване.

Джендър идентичността е начинът по който хората идентифицираме собствените си преживявания за джендър. Това не е нещо, което се регулира от физическите ни характеристики. Всички хора преживяваме себе си по различен начин. Джендър изразяването е начинът, по който показваме себе си пред света. Някои от нас обичат да представят себе си по по-женствен, други по по-мъжествен начин, а трети – някъде помежду. Точно както всички останали, небинарните хора имат най-различни начини да изразяват себе си и своята идентичност. Това може да се промени с течение на времето, но нито едно от тези изражения не прави тяхната идентичност по-малко валидна или достойна за уважение.

Какво мога да направя, за да се превърна в съюзник на небинарните хора?

Има много начини да бъдете приобщаващи към всички, независимо от тяхната джендър идентичност. Езикът ни и начинът, по който говорим, често съдържат скрити джендър индикатори. Щом започнем да ги забелязваме, можем да се насочим към използването на език, който е приобщаващ за всички. Ето 10 съвета, които можете да започнете да използвате веднага!

  1. Представете се с името си и местоименията си. Посочването на местоименията ви напомня на хората, че невинаги е очевидно какви местоимения използва някой.
  2. Поставете местоименията си в подписа на електронната си поща или в профила си в социалните мрежи.
  3. Вместо да се обръщате към групи от хора с бинарен език, като например „дами и господа“, опитайте по-приобщаващи алтернативи, като „хора“, „приятели“, „гости“, „колеги“ или „всички“.
  4. Използвайте думи, които определят връзката, вместо пола. Например, използвайте „родители“ вместо „баща и майка“, „партньори“ вместо „съпруг и съпруга“, „деца“ вместо „синове и дъщери“.
  5. Не всички се чувстват комфортно с обръщения като „госпожа“ или „господин“. Обръщенията невинаги са необходими, но ако се налага да бъдат използвани, е добре да предоставите алтернативи.
  6. Не е задължително всеки да използва местоименията „той“ или „тя“ и е важно да се отнасяте с уважение към хората, които използват различни местоимения. Най-често срещаното неутрално по отношение на пола местоимение е „те“ в единствено число (те/тях/техните), други пък предпочитат да използват „то“. Използването на правилните местоимения на хората показва, че ги уважавате и че знаете кои са те
  7. Когато изтъквате ЛГБТИ+ хора в своите събития или като модели за подражание, уверете се, че включвате и небинарни модели за подражание.
  8. Създайте приобщаваща среда с неутрални по отношение на джендъра удобства. Например, уверете се, че вашето работно място или организация разполага с неутрални по отношение на джендър тоалетни или униформи. Това ще осигури комфорт и уважение към всички джендър неконформиращи хора, като премахва бариерите пред тяхното участие и присъствие в общността.

Може да е необходимо малко свикване, но това не ви причинява никаква вреда и ще накара този човек да се почувства признат и валиден.