fbpx
Новини

Начало на Sofia LGBTI Community Fest 2022

Между 5 и 18 декември ще се проведе седемнадесетото издание на общностния ЛГБТИ фестивал “Sofia LGBTI Community Fest”. Двуседмичният фестивал, който е организиран от Фондация Билитис изцяло с помощта на доброволци, ще се състои от множество събития, свързани с ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора) и феминистки теми, като от 2004г. насам той цели да даде гласност на преживяванията на ЛГБТИ общността в България.

Фестивалът, по традиция ще се проведе в началото декември, като темата тази година е „Куиър без граници“. Година, белязана от война, разделение и конфликт, общностния фестивал цели да събере общността отново заедно, както и да бъде платформа за силни и разрушаващи разделителните бариери идеи.

Фестивалът цели да даде на ЛГБТИ общността платформа за общуване, информиране, подкрепа и забавление. Засягат се разнообразни теми, които касаят всички букви от „ЛГБТИ“, както и различните пресечности на пол, етнос, раса, възраст, социален статус и други.

Някои от ключовите събития тази година са поетичната работилница за социална промяна “Поетилница”, уъркшоп за изразяване на гражданска позиция чрез визуални материали, изложба, посветена на протестите „Жена, живот, свобода“ започнали в Иран по-рано тази година, събитие за въведение в невроразнообразнието и свързаността му с куиър идентичностите, събитие за ЛГБТИ спийд дейтинг, както и множество други работилници и общностни срещи.

Освен тях, гостите ще могат да посетят и финалното драг парти „Зимен Бал“, което ще се проведе на 18 декември от 22:00 в К.Е.В.А.

Организаторите канят всички да се включат в събитията с отворени сърца и умове, за да научат повече за преживявания на ЛГБТИ хората в България и да се насладят на красотата в разнообразните човешки идентичности.

Пълната програма на фестивала е достъпна тук: https://bilitis.org/2022/11/29/programa-sofia-lgbti-community-fest-2022/