fbpx
Новини

Билитис участва в международна конференция „Европейците, обединени за Европа“

 

Лилия Драгоева, изпълнителен директор на Билитис, взе участие в международна конференция под надслов „Европейците, обединени за Европа“, която се проведе на 16 март във Франкфурт, Германия. Тема на събитието бе кампанията за предстоящите избори за Европейски парламент и необходимостта от постигане на висока избирателна активност, особено сред про-европейски настроените гласоподаватели, в контекста на ширещата се корупция, ерозията на демокрацията и заплахите пред върховенството на закона в ЕС.

 

 

В своето изложение, Лилия акцентира върху негативните последици от кампанията срещу ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие от 2018 г., която превърна ЛГБТИ общността в България в изкупителна жертва на анти-европейската риторика. Тя акцентира и върху влошената медийна среда в България, предпоставка за все по-агресивна реч на омразата, насочена към всички маргинализирани групи в обществото, най-вече ЛГБТИ хора, роми и мигранти. Лилия изрази и совите притеснения за резултатите от предстоящите избори за Европейски парламент през май в контекста на анти-европейските настроения и противопоставянето на български и европейски ценности като взаимно изключващи се.

 

 

В панела взеха участие още активисти и правозащитници от Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които представиха предизвикателствата, пред които са изправени гражданските организации и медиите в Централна и Източна Европа. Сред лекторите на събитието бе и д-р Лекс Полсън, преподавател по реторика и застъпничество в Science Po-Paris и мобилизационен стратег за кампаниите на Барак Обама през 2008 г. и Емануел Макрон през 2017 г.

Видео от дискусията в рамките на панела с българско участие можете да видите ТУК.

Събитието бе организирано съвместно от Съюза на европейските федералисти Франкфурт (Europa-Union Frankfurt), Младите европейски федералисти Франкфурт (JEF Frankfurt) и фондация Фридрих Науман (Friedrich-Naumann-Stiftung).