fbpx
Новини

Ето как премина Sofia LGBTI Community Fest 2018

 

Откриване на фестивала с Куиър Куиз

Откриването на Sofia LGBTI Community Fest 2018 се състоя на 10.12. 2018. в Зона 21. Събитието, водено от Лилия Драгоева и Глория Филипова, водещи лица от фондация “Билитис”, започна с няколко думи за успехите и пречките на ЛГБТИ общността през изминалата 2018 година. Беше споменато откриването на Рейнбоу хъб – първия български ЛГБТИ общностен център, Прайд 2018 и предстоящото провеждане на годишната конференция на ИЛГА-Европа в България през 2020. Равносметката беше публикувана в най-голямата ЛГБТИ медия в България HUGE.BG и може да бъде видяна тук. След това публиката беше поканена да вземе участие в Куиър Куиз, в който имаше въпроси свързани с историята и културата на ЛГБТИ общността в световен мащаб, а за победителите имаше вълнуващи награди!

 

 

Граждански права в Действие (уъркшоп)

Стойо Тетевенски и Доротея Стефанова от Младежка ЛГБТ организация “Действие” проведоха уъркшоп относно справянето с нарушаването на граждански права на хора от ЛГБТИ общността. В него бяха представени институциите, към които бихме могли да се обърнем при нужда, както и начините, по които можем да достигнем до тях. След кратка презентация публиката разгледа три различни случая на нарушения и спецификите при тях и имаше възможност да предложи решения.

 

Paper Daddy (изложба, представяне на комикс и дискусия)

В Рейнбоу хъб се състоя изложба на хомоеротични илюстрации и манга на Killian – също известен и под псевдонима Paper Daddy. В дискусията с автора изникнаха теми като източниците му на вдъхновение, процеса на изработка на илюстрации, както и мангата TRUST, създадена във връзка с анти-ХИВ кампанията на център за сeксуално здраве Checkpoint Sofia и Фондация GLAS. Събитието бе съ-организирано с фондация GLAS.

 

 

РазарХИВирай се (уъркшоп)

Райна Димитрова от “РазарХИВирай се” и Явор Конов, специалисти по сексуално здраве, проведоха уъркшоп на тема ХИВ лечение и превенция през изминалата година. Представени бяха проекти за разпространяване на информация относно ХИВ тестването, теориите за лечение на ХИВ, върху които се работи, както както и терапията за ХИВ, която е достъпна в момента България. В края на уъркшопа, присъстващите можеха да задават въпроси на специалистите.

 

КуиърФем пространство (уъркшоп)

Това отворено само за жени събитие бе възможност да се погледне отблизо и да бъде отделено специално време на една голяма, но често пренебрегвана част от ЛГБТИ общността – жените. Дискутираха се въпроси като какво е да си куиър жена в България днес, какви са нуждите на куиър жените и общността им,  както и какви са специфичните проблеми, пред които са изправени в ЛГБТИ общността и извън нея. Планира се КуиърФем пространството да се превърне в ежемесечна група за самоподкрепа.

 

“Значи ще си говорим на Вие” (театър на маса)

Четенето на “Значи ще си говорим на Вие” – пиеса от Андре Сарк, се проведе в Червената къща с участието на актьорите Александър Хаджиангелов и Кателина Кънчева. Четенето започна с видео съобщение от самия Андре Сарк относно централните фигури, от които произлиза пиесата, и техните истории. Пиесата преплита в себе си двама напълно противоположни герои и поставя въпроси за любовта, за изборите, за смъртта и изоставянето. Събитието бе съ-организирано с издателство “Black Flamingo” и фондация Single Step.

 

 

Танго вечер с Нели и Борис (уъркшоп)С помощта на опитните танго танцьори Нели и Борис, участниците имаха възможността да научат повече за произхода на танца и връзката му с всекидневието, любовта, привличането, джендър ролите и как да ги разчупим. Участниците усвоиха някои основни движения от класическия танц. Събитието бе съ-организирано с фондация Single Step.

 

ЛГБТИ идентичности и разкриване с BraveLab (уъркшоп)

Събитието започна с кратко представяне на групата за самоподкрепа на ЛГБТИ младежи BraveLab, организирана от фондация „Билитис”. Нели, Тино и Тони бяха представители на BraveLab и всеки от тях сподели какво означава групата за него и разказаха за нейните цели и насочености. По-късно всеки от гостите имаше възможност да нарисува своята джендър звезда както и да участва в игра наречена “стъпка напред”. Двете игри целяха да насърчат участниците да изследват своите сексуални и джендър идентичности, както и да направят равносметка за пътя на своето разкриване.

 

“Разкрий цветовете си” (поетична изложба)

Изложбата на поезия във Фабрика “Автономия” представи събрани от хора от ЛГБТИ общността произведения. Оформлението на поемите бе персонализирано и изготвено от организаторите, а мястото бе придружено от тематични декорации и музика. Публиката имаше възможността да обиколи и разгледа произведенията отблизо в приятна обстановка, както и да научи повече за визуалното оформление от организаторите.

 

 

 

Gender non-conforming мода: активизъм, архивиране и арт анархия (уъркшоп)

Фасилитатор на този уъркшоп беше Сантина Соренти от Gender Swap – проект, който цели да осигури лесен и безопасен достъп до облекло и аксесоари за транс и небинарни хора.  След кратко въведение в темата, гостите на събитието бяха запознати с няколко личности, които с помощта на социалните медии използват gender non-conforming модата като форма на активизъм. Всеки имаше възможността да сподели накратко какво са дрехите и модата за него и каква роля играят в изграждането на идентичността му, както и да се включи чрез снимка и/или кратка история в Gender Swap.

 

 

Dance Mashup: стъпки заедно (уъркшоп)

Уъркшопът бе воден от Лина, Калоян и Нели – трима танцьори от три различни стила. Чрез базисните движения на съвременния танц, dancehall и аржентинско танго, участниците имаха възможността да изследват комуникацията между хората и самоизразяването с различни движения. Уъркшопът се състоя в три различни части, във всяка от които имаше възможност да разбереш нещо ново за себе си и околните, както и навигирането в заобикалящия те свят.

 

ЛГБТИ родителство (уъркшоп)

Събитието се проведе под формата на неформална дискусия, която засегна както правни така и лични тематики. Елена Генова и адв. Деница Любенова от Младежка ЛГБТ организация “Действие” предоставиха информация относно различните възможности пред ЛГБТИ хората, които желаят да станат родители. Някои от участниците споделиха собствените си преживявания, свързани с бременността, раждането и родителството.

 

 

Джендърите отвръщат на удара (парти)

Партито във Фабрика “Автономия” освен много брокат донесе и няколко изненади. Освен куиър диджеят Jane D, присъстващите имаха възможността да се насладят на акустично изпълнение на Elyse Hannah, както и изненадващ lipsync от драг-кралицата Ally Witch.

 

“Наречи ме както искаш” (прожекция)

За пръв път бе излъчен българският късометражен ЛГБТИ филм „Наречи ме както искаш“ на режисьорката Росица Траянова. Режисьорката и актрисите Зорница Георгиева и Йоана Павлова присъстваха на събитието, към което беше изразен огромен интерес, и отговориха на въпросите на публиката след прожекцията. Накрая гостите бяха поканени да си поговорят и да изпият по чаша вино с екипа на филма.