Информация за дарението

Информация за донора

Изчакайте, докато ви препратим към Paypal. 
Изчакайте, докато обработим плащането. 
Моля, въведете информацията във всички полета
Моля, въведете коректен имейл
Моля, попълнете валидна сума

Организационният комитет на София Прайд застава в солидарност с българските граждани от ромски произход в Габрово, принудени да напуснат града от масовото насилие и омраза по време на протестите там. За пореден път битов инцидент е използван като повод за нагнетяване на етническо напрежение, целящо да превърне ромите в изкупителна жертва за растящото социално напрежение и повсеместната икономическа несигурност в страната. Свидетели сме на поредното възпроизвеждане на познатия сценарий, в който повтаряните и затвърждавани от най-високо ниво с десетилетия лъжовни стереотипи за ромската общност с цел натрупването на политически дивиденти са първата стъпка към омразата, която постепенно заема още по-застрашителни форми и ескалира във физическо насилие.

 

Нашата ЛГБТИ общност добре знае връзката между реч на омразата и преминаването ѝ във физическо насилие – борбата срещу т.нар. „джендър идеология“ придоби чудовищни размери. Всяко споменаване на ЛГБТИ въпроси предизвиква скандал, а нашият общностен център Rainbow Hub беше нападнат четири пъти за последния месец.

 

С оглед на това ние обявяваме нашата категорична позиция срещу демонизацията на ромската общност и настояваме за обезпечаването на безопасното връщане на прокудените ромски семейства от Габрово и възстановяване на разрушеното им имущество. Събитията в последната седмица показаха по красноречив начин, че жителите на града от ромски произход са неразделна част от местната общност. Не разделение, а солидарност и социално включване ще доведат до достойни условия за живот на местната общност и всички нейни членове.

 

Същевременно, на фона на растящата омраза и нетърпимост към различни маргинализирани общности, София ще бъде домакин на среща на неонацистки организации от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия на 20 април, рождения ден на Хитлер.

 

Организационният комитет на София Прайд изразява своята дълбока загриженост по отношение на бездействието на българските власти пред нарастващата фашизация и превръщането на столицата в пространство, позволяващо свободно разгръщане на платформите на неонацистите от цяла Европа. Комитетът категорично осъжда опитите на БНС за реабилитация на националсоциализма и се обявява против провеждането на нацистки събития и срещи в България.