ЛГБТИ+ посланици

Фондация Билитис, в партньорство с фондация GLAS, обявяваме новото издание на единствената по рода Лидерска академия, обединяваща смели ЛГБТИ+ активисти в страната. Инициативата е насочена към овластяване на млади лидери в България, които да бъдат посланици на ЛГБТИ+ общността, като защитават правата и благосъстоянието й. 

Търсим хора от цялата страна, които да преминат през безплатно структурирано обучение за повишаване на активистки уменията и компетенциите. Обучението ще се проведе на 15, 16 и 17 ноември 2024 година на живо в София и ще бъде последвано от допълнителни обучителни 3 онлайн семинарa.

Тази програма има двойна цел: да овласти посланици, които да действат като локални точки за контакт за ЛГБТИ+ общността в цялата страна, както и да осигури подготовка и възможности за създаване на широка мрежа от активисти.

Позицията на ЛГБТИ+ посланик ще ти отнема между 5 и 10 часа месечно. Повече информация и формуляр за участие ще намериш по-долу.

Защо да стана ЛГБТИ+ посланик?

  • Усещане за общност и нови запознанства: Ще имаш невероятния шанс да се запознаеш с шарени ЛГБТИ+ хора и съюзници, да откриеш нови приятелства и да обогатиш себе си.
  • Ще придобиеш ценни знания: Ще имаш шанса да работиш рамо до рамо с екипите на фондации Билитис и ГЛАС, да се учиш от нас и да обменяме опит през твоята ценна перспектива.
  • Овластяване на общността: Като ЛГБТИ+ посланик ще се превърнеш във важна връзка между ЛГБТИ+ общността и наличните услуги за подкрепа. Ще спомогнеш за изграждането и укрепването на местните ЛГБТИ+ общности в България.
  • Застъпничество: Ще се превърнеш в застъпник за правата на ЛГБТИ+ на местно ниво. Ще имаш възможност да помагаш при организирането на кампании и инициативи, насочени към социални каузи и проблеми, с които се сблъсква общността. По този начин ще правиш средата около себе си по-приемаща и разбираща.

Успешният кандидат:

  • Демонстрира социална и гражданска ангажираност, както и силен интерес към социални каузи.
  • Притежава лидерски потенциал и желание за изграждане на общности.
  • Измисля смели идеи и не се страхува да ги осъществи.

Активистка академия

Нашата Активистка академия е създадена, за да предостави на запалените към лидерство и активизъм като теб личности знания, умения и ресурси, необходими за превръщането им в способни ЛГБТИ+ активисти. Академията през ноември 2024 година включва:

  • 3-дневно обучение на живо в София в периода 15,16,17 ноември 2024 г.: Това присъствено събитие ще ти предостави инструменти, прозрения и ценни контакти, както и мрежа от приятели, за да се превърнеш в способен застъпник за общността и лидер. Събитието е без такса за участие, като ние ще покрием разходите за спане (от 14-ти ноември вечерта включително), храна и път на участниците.
  • 3 онлайн семинара, които ще се проведат след Академията: Ще участваш в допълнителни безплатни семинари, които ще задълбочат разбирането ти за предизвикателствата пред ЛГБТИ+ общността и стратегиите, необходими за социална промяна.
  • Чрез тези събития ще имаш възможността да придобиеш всички необходими умения, за да бъдеш ключово парче от пъзела на нашата Мрежа на дъгата из цялата страна.

Твоята роля след обучението:

Като ЛГБТИ+ посланик твоята роля ще включва:

  • • Да бъдеш наш доверен човек, който може да действа като точка за контакт в твоя град.
  • • Споделяне на информация, участие в проучвания и разпространяване на знания.
  • • Улесняване на обмена на ресурси и информация от ЛГБТИ организациите към членовете на общността, както и от общността към организациите. 
  • • Идентифициране на приятелски настроени към ЛГБТИ+ общностни места в твоето населено място и насърчаване на сътрудничество с тях.
  • • Поддържане и развитие на местната ЛГБТИ+ общност чрез съдействие на ЛГБТИ+ организациите със събития и инициативи

Срок за кандидатстване: 21-ви октомври 2024 година

Формуляр за кандидатстване

Запиши се сега и стани част от единствената по рода си официална ЛГБТИ+ мрежа в страната!

Ще се свържем с теб за неформален разговор, в който ще се запознаем и ще получиш повече информация за позицията и Активистката академия, която ще се проведе през ноември 2024 година.

Организаторите събират личните ти данни с цел успешно планиране на събитието. Данните ти ще бъдат съхранявани от фондация „Ресурсен център Билитис“ и до тях ще има достъп единствено екипът на фондацията. Данните ти ще бъдат изтрити при успешното приключване на проекта “Рейнбоу Мрежа”, с продължителност от 24 месеца (01.03.2024 – 28.02.2026)., съфинансиран от програмата „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на Европейската комисия. За допълнителна информация относно обработването на лични данни и твоите права, може да ни пишеш на: [email protected]. За да завършиш регистрацията, избери, че си съгласен данните ти да бъдат обработвани от организаторите
Финансирано от Европейския съюз.

Изразените възгледи и мнения обаче са само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или Европейската комисия-ЕС. Нито Европейският съюз, нито финансиращият орган могат да носят отговорност за тях.